Tazyik hapsi nedir? Tazyik hapsi kimlere verilir?

Tazyik hapsinin tanımı Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında yer almıyor. Diğer taraftan, bir yaptırım olan tazyik hapsi, TCK 50.madde uyarınca paraya ve diğer seçenek yaptırımlara çevrilemiyor. Tazyik hapsinin ne demek olduğu, ceza kapsamı ve içeriği merakla araştırılıyor. Tazyik hapsi nedir? Tazyik hapsi cezası kimlere verilir? Ayrıntılar haberimizde...

Tazyik hapsinin tanımı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda bulunmuyor. Tazyik hapsi; borçlunun özgürlüğünün sınırlandırılarak beyanda bulunmaya zorlanması oluyor. Bu çerçevede, tazyik hapisinin ne demek olduğu ve kaosamı araştırılıyor. Detaylar haberimizde..

Tazyik hapsi nedir? Tazyik hapsi kimlere verilir?

Tazyik hapsi, TCK 50.madde uyarınca paraya ve diğer seçenek yaptırımlara çevrilemiyor. Tazyik hapsini gerektiren suç için öngörülen ceza, önödeme sınırları içinde kalsa bile önödemeye tabii olamıyor. Tazyik hapisleri, ertelenemiyor. Tazyik hapsi ile ilgili merak edilen diğer detaylar haberimizde yer alıyor. 

TAZYİK HAPSİ KİMLERE VERİLİYOR?

1- Aciz vesikası almış bir borçlunun asgari ücretin üstünde bir geçim sürmesi (İİK 338/2.md.)

2- Taahhüdü ihlal etme (İİK 340.md.)

3- Çocuk teslimi kararına aykırı davranma (İİK 341.md.)

4- Yalnız kendisi tarafından yapılacak olan bir işin yapılması veya bir işin yapılmaması veyahut bir irtifak hakkının tesisi veya kaldırılması hakkındaki ilam hükümlerine muhalefet etme (İİK 343.md.)

5- Nafaka borcunu ödememek (İİK 344.md.) eylemlerini gerçekleştiren kimseler adına tazyik hapsi kararı veriliyor.

TAZYİK HAPSİNİN KAPSAMI 

Tazyik hapsi yaptırımı TCK’da düzenlenen yaptırımlardan farklı niteliktedir. Bu nedenle duruşma açılarak yapılan bir yargılama sonunda verilmelerine karşılık İcra İflas Yasasının 353/1 maddesinde yasa yolu olarak itiraz yolu ön görülmüştür. Tazyik hapsi yaptırımını içeren kararlar CMK’nın 223. Maddesinde belirtilen hüküm niteliğinde değildir ve bunlar hakkında hükümler için öngörülen yargılama kuralları uygulanamaz.

Takdiri indirim nedenleri uygulanamaz.
Uzlaşma, ön ödeme ve koşullu salıverilme hükümleri uygulanamaz
Tazyik hapsi ertelenemez
Adli sicil kaydına geçmez tekerrüre esas olmaz.
Dava zaman aşımı süresi ön görülmemiştir, ancak tazyik hapsinde ceza zaman aşımı iki yıldır.

TAZYİK HAPSİ KARARINI KİM VERİR?

Tazyik hapsi kararını, alacaklının talebi üzerine İcra Mahkemesi verir. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığınca uygulanır.

 

Tazyik hapsi nedir? Tazyik hapsi kimlere verilir? ile ilgili etiketler tazyik tazyik hapsi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.