Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan zincir marketlere israf uyarısı

Bakanlık tarafından zincir marketlere yönelik hazırlanan kılavuzda israfın önüne geçmek için reyon indirimlerinin önemine değinilirken, satılmayan ve tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin ihtiyaç sahiplerine bağışlanması önerildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda israfının önleme amacıyla "Gıda Satış Noktalarında Gıda İsrafı ile Mücadele Kılavuzu" yayınladı. Dünya genelinde gıda tedarik zincirleri boyunca oluşan toplam kayıp ve israfın yüzde 54'ünin üretim ve hasat sonrası, yüzde 46'sının da işleme, dağıtım ve tüketim aşamalarında oluştuğuna dikkat çekilen kılavuzda, sadece tarımsal üretim safhasının tek başına yüzde 33'lük dilim ile gıda israfında en büyük paya sahip olduğu ifade edildi.

İsrafın önüne geçmek için reyon indirimlerine vutgu yapılarak, "Tüketim tarihine az kalmış ambalajlı gıdalarda, müşteri tarafından satın alım konusunda çekince uyandıran meyve ve sebze ürünlerinde uygulanan reyon indirimleri de, gıdanın israf olmadan tüketiciyle buluşmasını sağlamaktadır." değerlendirmesi aktarıldı.

BAĞIŞ ÖNERİSİ

Son kullanma tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli satılması önerisinin yapıldığı kılavuzda, "Hala tüketilebilir özellikteki tüketim tarihi yaklaşmış ürünlerin indirimli fiyatlar ile satışa sunulmasını sağlayın. Kısa raf ömrü olan ürünlerin satışlarını arttırma için bu ürünlere de dinamik fiyatlandırma stratejileri uygulayın." önerisi yapıldı.

İsrafı önleme adına gıda bağışının da önemli olduğu dile getirilirken, reyon indirimlerinden sonra satılmayan ürünlerin bağışlanması istendi. Kılavızda bağış yolu ile ihtiyaç sahibi insanların, yenilebilir durumunu kaybetmemiş ve tüketime uygun ürünlere ücretsiz ulaşımının mümkün olacağı ifade edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan zincir marketlere israf uyarısı ile ilgili etiketler Tarım ve Orman Bakanlığı İndirim zincir market
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.