Tapınak Şövalyeleri'nden Bitcoin'e...

"Bitcoin" okullarda ders olarak okutulmalı... Bu öneri Sabah yazarı Ferhat Ünlü'den geldi... Ünlü, "Büyük dijital gizeminin sürprizlerine hazır olun" diyerek Tapınak Şövalyeleri'nden bugüne, "para ve güven" ilişkisini köşesine taşıdı...

Bitcoin fiyatı 68 bin 990 dolar seviyesinde seyrederken gelen satışlarla yaşadığı sert geri çekilmenin ardından 64 bin 912 dolardan işlem görüyor.

Analistlere göre, uzun süreli Bitcoin yatırımcıları geçtiğimiz 7 günde 77 bin 778 Bitcoin satışı yaptılar ve 61 doların üzerinde fiyat ile yaptıkları bu satıştan 4,7 milyar dolar elde ettiler.

Pekçok ekonomistin şüpheyle yaklaştığı kripto paradaki bu dalgalanmalar yatırımcıları endişelendirirken Sabah yazarı Ferhat Ünlü, "Bitcoin" hakkında ilginç bir köşe yazısı kaleme aldı.

"Dünyanın en büyük dijital gizemi: Bitcoin" başlığını taşıyan yazısında Ünlü, tarihte paranın değerinin ilkin krallardan başlayarak soylu sınıfların bir kâğıt parçasına ya da madene atfettiği güven üzerinden tayin edildiğini hatırlattı.

Zamanımızın değer tayin edicisinin ise piyasanın yanı sıra teknoloji olduğuna dikkat çeken Ünlü "Bitcoin bunlardan ikincisinin ürettiği dalgalar üzerinde yükseldi ve kripto anarşinin geçer akçesine dönüştü." dedi.

Bitcoin'in teknolojiyle dünyanın en büyük dijital gizemine dönüşüp ulus devletlerin para birimlerini, giderek paranın sikkeden bugüne kadarki bütün formlarını tehdit eden bir ekonomik iktidar aygıtına dönüştüğünü vurgulayan Sabah yazarı şöyle devam etti;

"En büyük kripto para borsası Binance'ten işlem yapan Türklerin sayısı 400 bine erişmiş. 84 milyonluk bir ülke olduğumuz göz önüne alınırsa toplam yalnızca 200'de birlik dilim piyasaya girmiş durumda. Ama bu, giderek büyüyecektir.

İlk üreticisinin kim olduğu meçhul bir kripto paranın 9 Şubat 2011 tarihi itibarıyla tam 1 dolara eşitken günümüzde 60 bin dolar bantlarında gezinmesi (Son üç gündür düşüşte) hakikaten ilgi çekici bir mesele. (Siz bakmayın Satoshi Nakamoto efsanelerine... İşin içinde yapay zekâ var.

Bir kişiyi, hatta grubu da aşan bir nitelikte.) Evet, bir mucidi var, ama henüz bilinmiyor. Belki zamanla parayı Lidyalıların bulduğunun açıklanması gibi tarihin akışında aşikâr hale gelecektir. Ama daha şimdiden, Bitcoin işiyle yakından ilgilenenlerin dünyasına girme zamanı geldi. Orada âdeta bir paralel evren var. Bu evrene girmiş olanlar, Bitcoin'i hâlâ küçümseyenlere 'mavi haplı' diyorlar. Kendilerini ise 'kırmızı haplı'lardan, yani uyananlardan sayıyorlar. Matrix filminden mülhem... Meşhur mavi hap, kırmızı hap alegorisi..."

ŞÜPHEYLE BAKANLAR YANLIŞ YOLDA MI?

Yazısında, artık okullarda çocuklara kripto para eğitimi verilmesi gerektiğini de savunan Ünlü şunları kaydetti;

"Biz X Kuşağı'nın kolektif dimağında yer etmiş 'Hayatta kolay hiçbir şey yoktur, kimse şimdinin parasıyla bedava sayılacak fiyatlarla dijital arsa dağıtmaz' ana fikrinin de bir geçerliliği yok artık. Evet, ucuz dijital arsalar var, doğru yere yatırım yaparsanız, şansınız da yaver giderse kazanırsınız. Belli ki artık her şey eskisi kadar (misal para kazanmak) zor olmayacak. Bir açıdan zorlaşıyor, bir açıdan kolaylaşıyor. Ama zorluklar yavaş yavaş elenecek, daha doğrusu başka türlü zorluklara evrilecek."

TAPINAK ŞÖVALYELERİ

Paranın, tarih boyunca güven üzerinden değerlendiğini dile getiren Ferhat Ünlü, bu konuda Tapınak Şövalyeleri örneğini verdi.

Ünlü yazısına şöyle devam etti;

"Güven azalırsa paranın değeri de azalır. Baştaki güven olmasa para tedavülden kalkardı. Güven denilen şey bankanın icadında da geçerlidir. Pek bilinmez ama bankacılığın ilk formlarını kuranlar Tapınak Şövalyeleri idi.

Ve bankacılık da ilk doğmaya başladığında şüpheyle karşılanmıştı.

Tapınak Şövalyeleri, Haçlı Seferleri'nden sonra Kudüs'e giden Hristiyan hacıların yolda soyulmamak için paralarını emanet ettikleri mutemetler haline gelmişlerdi. Sonra ekonomik ve siyasi olarak büyüyünce Krallık, Kilise ve Aristokrasi tarafından hedef seçildi Tapınakçılar ve 13. Yüzyıl'da yok edildiler. Ancak 11'inci yüzyıldan itibaren o aradaki iki yüzyılda para ve güce erişenler oldu. Sonra, 18'inci yüzyılda Tapınakçılar'ın atası olduğu Burjuvazi çıktı tarih sahnesine ve dünya sistemini değiştirdi.

Bitcoin de güven üzerinden büyüyen bir değer. Tapınakçılar gibi tarih sahnesinden çekilmesi de pek mümkün görünmüyor. Bir başka deyişle işini torunlarına bırakmayacak, kendi görecek gibi...

Bu yüzden dünyanın en büyük dijital gizeminin sürprizlerine hazır olun."

 

Tapınak Şövalyeleri'nden Bitcoin'e... ile ilgili etiketler Bitcoin tapınak şövalyeleri
GÜNÜN VİDEOSU

İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası enkazına ulaşma anına ait görüntü paylaşıldı.