Taliban, Türkiye'nin teklifini reddetti!

ABD'nin adeta alacağını alıp ortada bıraktığı Afganistan'a Türkiye sahip çıkmaya çalışıyor. NATO Afganistan'dan askerlerini çekerken, Türk askerleri hala Afgan halkıyla beraber. Türkiye'nin Kabil havalimanının kontrolünü devralma teklifi, Taliban tarafından reddedildi.

İstikrarı sağlayamayan ve herhangi bir barış garantisi vermeden geri dönmeye başlayan ABD birliklerinin ardından, Taliban, saldırılarını şiddetlendirmiş ve Kabil'in banliyölerine kadar ilerlemişti.

Bu ülkedeki askerlerini çekmeye devam eden ABD, 11 Eylül 2021’de son askerini Afganistan’dan çekmiş olacak.

 Afgan halkı, yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Taliban’ın tıpkı Sovyet askerlerinin çekmesi sonrası Kabil’i ele geçirerek merkezi hükümeti yıkıp kendi radikal hükümetini kurması gibi bir senaryonun yaşanmasından endişe ediyor. Ülkede savaş son dönemlerde artmış durumda.

AFGANİSTAN'DA EN FAZLA ASKERİ OLAN ÜLKE TÜRKİYE

Halihazırda ülkede 500 askeri bulunan Türkiye ise henüz güçlerini çekmedi ve mevcut asker sayısı ile Afganistan’da asker bulunduran en büyük ülke konumunda bulunuyor.

Ankara, NATO’nun çekilmesinin ardından Kabil Hamit Karzai Uluslararası Havaalanı’nın işletmesini almak için Kabil ve Washington’la iletişim halindeydi.

Bu bağlamda öneri, mayıs ayındaki toplantıda NATO üyelerine bildirilmişti.

TALİBAN TÜRKİYE'NİN TEKLİFİNİ REDDETTİ

M5'in haberine göre; Taliban, Türkiye’nin NATO güçlerinin Afganistan’dan asker çekmesinin ardından Kabil Havaalanı’nın güvenliğini sağlama ve işletme teklifini kesin bir şekilde reddettiğini bildirdi. Taliban'ın sözcüsüne göre Türkiye, NATO'dan ayrı düşünülemez.

Talibanın Doha’da bulunan sözcüsü Süheyl Şahin, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Türkiye son 20 yılda NATO’nun bir parçasıydı, dolayısıyla 29 Şubat 2020’de ABD ile imzaladığımız anlaşma kapsamında Afganistan’dan çekilmeliler.” ifadelerini kullandı.

REDDETMESİNE RAĞMEN İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEYİ DÜŞÜNÜYORLAR

Diğer yandan Türkiye büyük bir Müslüman ülke ve Afganistan’la tarihi bağları var.” diyen Taliban Sözcüsü, “Gelecekte Afganistan’da yeni bir İslami hükümet kurulduğunda Türkiye ile yakın ve iyi ilişkiler içerisinde olmayı umuyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

 

 

Taliban, Türkiye'nin teklifini reddetti! ile ilgili etiketler Afganistan Havalimanı Kabil Taliban Türkiye asker NATO havaalanı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.