Taliban: Şah dönemi anayasasına uyacağız

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'ın anayasa konusunda izleyeceği yol belli oldu. Taliban yönetimi, geçici hükümetin eski Kral Muhammed Zahir Şah dönemindeki 1964 Anayasası'nı baz alacağını açıkladı.

ABD'nin bölgeden çekilmesiyle birlikte Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban'dan anayasa açıklaması geldi. Geçici hükümette adalet bakanı olarak görevlendirilen Abdul Hakim Şeri'nin yaptığı açıklamada, söz konusu anayasanın "şeriat ve Taliban ilkelerine aykırı olmayan" maddelerinin tamamen uygulanacağı belirtildi.

Şeri açıklamasında, "İslam Emirliği geçici hükümeti Kral Muhammed Zahir Şah döneminin anayasasını, İslami şeriat ve İslam Emirliği ilkeleriyle çelişen herhangi bir içerik olmaksızın uygulayacaktır" ifadelerini kullandı.

Şeri, kadınlara oy verme ve politikaya katılma hakkı tanıyan 1964 Anayasası’nın bu yöndeki hükümlerini uygulayıp uygulamayacaklarını ise belirtmedi.

Zahir Şah'ın 1973'te tahttan indirilmesine kadar yürürlükte kalan ve tüm yetkileri büyük ölçüde şahta toplayan Anayasa ülkenin monarşi yasası olarak biliniyor.

 

Taliban: Şah dönemi anayasasına uyacağız ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Kabil Anayasa
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.