Taliban heyeti Türkiye'ye geldi: Bakan Çavuşoğlu görüşmenin detaylarını açıkladı

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, Türkiye'ye ilk kez ziyarete geldi. Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin Başkanlığı'ndaki heyet Ankara'ya geldi. Ankara'ya gelen heyet, Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşme sonrası yaptığı açıklamada "Afganistan'daki son durum hakkında kendilerinden bilgi aldık. Türkiye olarak düşüncelerimizi paylaştık. Şu andaki Taliban yönetimiyle iletişim halinde olmayı uluslarası topluma anlatıyoruz." dedi.

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin başkanlık ettiği heyet, Katar’ın başkenti Doha’dan Türkiye'ye geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Başkanlığındaki Türk heyeti ile Afganistan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir Khan Mutaqi Başkanlığındaki heyet Dışişleri Bakanlığında bir araya geldi.

Taliban heyeti Türkiye'ye geldi: Bakan Çavuşoğlu görüşmenin detaylarını açıkladı

BAKAN ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMENİN DETAYLARINI AÇIKLADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Taliban heyetiyle yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı. Bakan Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı:

Afganistan'daki son durum hakkında kendilerinden bilgi aldık. Türkiye olarak düşüncelerimizi paylaştık. Şu andaki Taliban yönetimiyle iletişim halinde olmayı uluslarası topluma anlatıyoruz. Kızılay'dan 33 bin tonluk insani paketini Afganistan'a ulaştırdık. Afganistan ekonomimisinin çökmemesi gerekiyor. Angajman çerçevesinde insani yardımların ulaştırılması gerek.

TALİBAN YÖNETİMİNE TAVSİYELER

Taliban yönetimine tavsiyelerde bulunduk. Ülkenin birliği için kapsayıcı olunması gerektiğini ifade etti. Taliban dışındaki etnik grupların yönetime dahil edilmesi konusunda bilgi paylaştık. Kadınların iş hayatına katılması ve çocukların eğitimleriyle ilgili tavsiye paylaştık. Özellikle sağlık sektöründe kadınların iş hayatına döndüğünü söylediler.

Düzenli uçuşların başlaması için güvenlik konusundaki beklentilerimizi bir kere daha anlattık. Kendileri de ekonomi ve insani konularda yardımlarımızı rica ettiler.

AFGAN GÖÇMENLER

Çok sayıda Afgan göçmen birçok ülkede var. Bunların bazıları Afganistan'a dönmek istiyor. Taliban yönetimi ellerinden gelen desteği vereceklerini söylediler. İlave bir göç akımı konusundaki hassasiyetlerimizi de görüştük.

 

DAHA ÖNCE BATILI DİPLOMATLARLA GÖRÜŞTÜLER

Muttaki, Doha’da salı günü Batılı diplomatlarla yaptığı görüşmede "Afgan hükümetini zayıflatmanın hiç kimsenin yararına olmadığını, çünkü bu durumun olumsuz etkilerinin dünyada doğrudan güvenlik ve ekonomi ile göçü etkileyeceğini" söylemişti.

Taliban yönetiminin Türkiye'ye gelen heyetinde yer alan isimler şu şekilde:

- Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi

- Enformasyon ve Kültür Bakanı Molla Hayrullah Hayrhva

- İstihbarat Başkanı Molla Abdulhak Vasık

- İçişleri Bakan Yardımcısı Mevlevi Nur Celal Celali

- Siyasi Ofis Üyesi Mevlevi Şahabeddin Dilaver

Taliban heyeti Türkiye'ye geldi: Bakan Çavuşoğlu görüşmenin detaylarını açıkladı - Resim : 2

- Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Muhammed Suheyl Şahin

- Kıdemli Taliban yöneticisi Hacı Muhammed İbrahim

- Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi

Taliban heyeti Türkiye'ye geldi: Bakan Çavuşoğlu görüşmenin detaylarını açıkladı - Resim : 3

RUSYA'DAN AÇIKLAMA GELDİ

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanlığı da Taliban heyetinin Afganistan konulu "Moskova Görüşmeleri" için önümüzdeki hafta Rusya'ya geleceğini açıkladı. Moskova görüşmeleri Çin, Pakistan, Hindistan ve İran'ı da kapsıyor.

Taliban heyeti Türkiye'ye geldi: Bakan Çavuşoğlu görüşmenin detaylarını açıkladı ile ilgili etiketler Taliban Ankara Türkiye Rusya Afganistan görüşme ziyaret moskova görüşmeleri
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.