Taliban bir şehri daha işgal etti! Mezar-ı Şerif'in etrafı kuşatıldı!

Binlerce kişi Taliban karşıtı olarak bilinen Afganistan'ın kuzey bölgelerini terk ederken, bir vilayet merkezi daha düştü. Farah'ın işgalinin ardından geçtiğimiz hafta ele geçirilmeye başlanan vilayet merkezlerinin sayısı 7'ye ulaştı. Ayrıca Hz. Ali'nin mezarının bulunduğu Mezar-ı Şerif, kıskaca alındı. Afganistan'ın Taliban karşıtı kuzey bölgesi tamamen düşmek üzere.

Bugüne kadar Afganistan'da kırsalı kontrol eden Taliban'ın gözünü vilayet merkezlerine çevirmesinin ve işgal ettiği yedinci şehir olan Farah'ın düşmesinin ardından Afganistan'ın hem kültürel hem de dini olarak en önemli şehirlerinden biri olan Mezar-ı Şerif, kıskaca alındı.

 

MEZAR-I ŞERİFİN ETRAFINI SARDILAR

Cuma gününden beri Taliban tarafından işgal edilen şehirleri harita üzerinde incelediğimizde, Afganistan'ın en kritik şehirlerinden biri olan Mezar-ı Şerif'in etrafının sarıldığını ve Kabil ile olan kara bağlantısının kesildiğini görebiliyoruz. 

Taliban bir şehri daha işgal etti! Mezar-ı Şerif'in etrafı kuşatıldı!

Mezar-ı Şerif, Taliban karşıtı bir nüfusa ve Hz. Ali'nin mezarının içinde olduğu bir türbeye ev sahipliği yapıyor. Bu bağlamda dünyadaki tüm Şiiler ama özellikle de çoğunluğu Şii olduğu bilinen Afganistan'ın etnik kökenlerinden biri olan Hazaralar için önem taşıyor. 

MEZAR-I ŞERİF DÜŞERSE KABİL DE DÜŞER

Bölgenin en büyük şehri olan ve Hz.Ali'nin türbesine ev sahipliği yapan Mezar-ı Şerif'in birkaç gün içerisinde düşmesi öngörülüyor. Bu olduğunda ise adeta Kabil hükümeti fiilen ülkedeki kontrolünü tamamen yitirmiş olacak.

 

ONBİNLERCE KİŞİ EVLERİNİ TERK EDİP KAÇMAYA BAŞLADI

Taliban'ın bugün yedinci şehir merkezini de ele geçirmesinin ardından Afganistan'ın kuzeyindeki onbinlerce kişi evlerini terk ederek görece güvenli olduklarını düşündükleri bölgelere kaçmaya başladı.

TALİBAN, BU HAFTA YEDİNCİ ŞEHİR MERKEZİNİ ELE GEÇİRDİ

Yerel bir hukukçunun AFP'ye aktardığına göre, Taliban militanları Afganistan'ın kuzeyindeki bölgeye de ismini veren kritik Farah şehrini ele geçirdi.

Taliban sözcülerinden biri de bu bilgiye paralel olarak militanların devlet binaları ve polis merkezlerinin önünde rahat rahat yürüdüğü görüntüleri paylaştı.

Taliban bir şehri daha işgal etti! Mezar-ı Şerif'in etrafı kuşatıldı! - Resim : 2

AFGAN ORDUSU ŞEHİR DIŞINDAKİ BİR ÜSSE ÇEKİLDİ

Farah şehrinin bölge konseyi üyelerinden biri olan Shahla Abubar'ın verdiği bilgilere göre ise Afgan ordusu, şehrin dışındaki bir askeri üsse geri çekilmek zorunda kaldı.

 

Kaynak: AFP 

 

Taliban bir şehri daha işgal etti! Mezar-ı Şerif'in etrafı kuşatıldı! ile ilgili etiketler Afganistan Taliban Ordu Hz. Ali farah mezarı şerif Mezar-ı Şerif şii
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.