Suudi Arabistan'daki değişimin arkasında BAE mi var?

Suudi Arabistan Kralı Selman, ülkesinin içişleri bakanı Muhammed bin Nayif'i azlederek yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi. Aynı zamanda oğul Muhammed bin Selman veliaht prens ilan edilerek Kral olmasının yolu açıldı.

Suudi Arabistan Kralı Selman, ülkesinin içişleri bakanı Muhammed bin Nayif'i azlederek yerine oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi. Aynı zamanda oğul Muhammed bin Selman veliaht prens ilan edilerek Kral olmasının yolu açıldı.

Suudi Arabistan Kralı Selman bugün sabah saatlerinde ülke yönetiminde sürpriz bir değişikliğe giderek mevcut İçişleri Bakanı ve aynı zamanda veliaht prens olan Muhammed bin Nayif'i azletti.

Muhammed Bin Nayif'in azledilmesiyle yerine 34 üyenin 31 oyunu alarak oğul Muhammed bin Selman getirildi. Aynı zamanda Savunma Bakanı olan Muhammed bin Selman İçişleri bakanlığının yanında Savunma Bakanlığındaki görevine de devam edecek.

Öte yandan mevcut yasalarda da değişime giden Suud yönetimi, anayasanın 50'nci maddesini güncelledi. Buna göre, "Kral, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud'un oğulları arasından seçilir'' hükmü, "Ülkeyi yönetecek olan kişi, kurucu lider Abdulaziz bin Abdurrahman bin Suud'un oğulları ve torunları arasından seçilir.' şeklinde değiştirildi.

Bununla beraber Oğul Selman ülkesini kalkındırmak için ekonomi alanında yaptığı açıklamalar ve atılımlarla da öne çıkıyor. Ülkesinin petrole olan bağımlılığını azaltmak ve Vizyon 2030'u başlatarak yaptığı çalışmalarla uluslararası arenada Suud'un yeni yüzü olmayı başardı.

Nasıl kral olabileceği tavsiyesi
Middle East Eye (MEE) internet sitesi Suudi Arabistan'ın ani kadro değişimiyle ilgili yaptığı haberde, Birleşik Arap Emirlikleri'nin müdahalesini ve etkisini anlattı.

MEE'ye konuşan üst düzey iki Suudi Arabistanlı yetkili BAE'nin oğul Muhammed bin Selman'a nasıl Kral olabileceği yönünde tavsiye ve yönlendirmelerde bulunduğunu açıkladı.

Kaynaklara göre, Abu Dhabi prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, oğul Muhammed bin Selman'a ABD'nin desteğini alabilmesi için iki tavsiyede bulundu.

Oğul Selman'ın Kral olabilmesi ve ABD desteği alabilmesi için "Vahhabi hakimiyetin sona erdirilmesi" ve " İsrail ile güçlü bir iletişim kanalı kurması" tavsiye edildi.

Suudi kaynaklara göre ise oğul Selman Washington'ın desteğini almak için istekli olduğunu belirtti.

SUUD'U SOSYAL VE EKONOMİK ALANLARDA DEĞİŞTİRECEK

Ülkesinde gerçekleştirdiği ekonomik atılımlarla dikkatleri üzerine çeken Oğul Selman aynı zamanda halk üzerinde etkili olan dini baskıyı da kırmayı amaçlıyor.

MEE'ye konuşan Suudi kaynaklara göre Oğul Selman'ın ülkesinde görev yapan dini polisleri tedricen kaldırmak, Suudi Arabistan'ın en yüksek dini konseyini kapatmak ve Vahhabiliğe hizmet eden tüm islamcı faaliyetleri durdurmak için planlama yapmaya başladı.

Kaynaklara göre Oğul Selman Washington'ın desteğini kazanmak için elinden gelen herşeyi yapacak.

Kaynak: star.com.tr/ Yaser Emre

Suudi Arabistan'daki değişimin arkasında BAE mi var? ile ilgili etiketler Suudi Arabistan bea veliaht
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.