Susuz ortamda yetişebilen 42 tarla bitkisi tohumları geliştirildi

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri tarafından, 2023 yılında 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirilerek Türk tarımına kazandırıldı. ‘Milli Çeşit Listesi’ne eklenen, hastalığa ve kuraklığa dayanıklı yeni tohum çeşitleri ile verimliliğin artırılması hedefleniyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TAGEM’de yerli tohumculuğun geliştirilmesine yönelik ıslah ve geliştirme çalışmaları yürütüyor. Geçmişte kenevir, siyez buğdağı gibi antioksidan oranı yüksek siyah çeltik gibi ülkede ilk defa tescil edilen ürünleri milli çeşit listesine kazandırmıştı.

Susuz ortamda yetişebilen 42 tarla bitkisi tohumları geliştirildi

2023 yılında da 42 adet tarla bitkisi çeşidi tescil ettirilerek Türk tarımına kazandırıldı. Bu çeşitler 7 bölgedeki TAGEM’ler tarafından geliştirildi. Yeni ürünler arasında 13 çeşit arpa ekmeklik, makarnalık buğday, kavılca buğdayı, yulaf bulunuyor. Endüstri bitkilerinden ise ayçiçeği, tütün, pamuk, patates ve yer fıstığı yeni ürünler arasında yer alıyor.

Yem bitkileri arasında da 5 çeşit milli ürün listesine girerken, iki yeni çeşit kekik, yeni tür kuru fasulye de listede yer buldu. Yeni ürünler için tohumların isimleri de “Yalı Çapkını, Pembe İnci, Mete, Sultan, Poyraz, Kurtuluş, Uluğ Bey” olarak tescil edildi.

Susuz ortamda yetişebilen 42 tarla bitkisi tohumları geliştirildi ile ilgili etiketler ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı Tohum
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.