SUPERHABER SOSYAL MEDYANIN YENİ TARTIŞMASINI BAŞLATTI: KATMER TATLI MI, DEĞİL Mİ?

Gaziantep'e giden SuperHaber ekibi, sosyal medyadanın yeni tartışma konularını başlattı. 'Katmer tatlı mı, değil mi?' ve 'Katmer mi, baklava mı?'

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel, Gaziantep’te ağzımızın sularını akıtan leziz tatlı katmerin sırrını ve ilginç hikayesini ustasından dinledi.

Ustası katmerin daha önce hiç duymadığınız ilginç hikayesini ve lezzetindeki sırrı SuperHaber izleyicileri için sırasıyla anlattı.

‘’KATMER TATLI DEĞİLDİR, GELİN VE DAMADIN KAHVALTISIDIR’’

Katmerin tatlı olmadığını öne süren usta, kahvaltıda yendiğini belirterek, ‘’Katmer tatlı değildir, gelin ve damadın kahvaltısıdır. Baklava tatlıdır ama katmer tatlı değildir. Katmer varken, baklava yenmez.’’ dedi.

SuperHaber Gaziantep'ten sosyal medyadanın yeni tartışmalarını 'Katmer tatlı mı, değil mi?' ve 'Katmer mi, baklava mı?' sorularıyla başlatmış oldu.

KATMERİN İLGİNÇ HİKAYESİ

Katmerin daha önce duymadığınız ilginç hikayesini anlatan usta, ‘’Katmer bizde gelin ve damadın ağzı tatlansın diye sabah ezanıyla birlikte ikram edilen bir üründür. Katmerin erken saatte yenilmesinin sebebi Gaziantep’in adeti haline gelen ’Erken kalkan kuş, erken öter’ sözü nedenidir. Bizde herkes sabah ezanında kalkmak zorundadır. Böylece bereketli olur. Düğünden sonra sabah ezanında taze gelin ve damatın kapısı çalınarak iki katmer bırakılır. Evliliklerinin ilk gününde kızımız ve oğlumuzun ağızları tatlı olarak başlasın ki, hayatları boyunca ağızları tatı olsunlar.’’ sözlerini kullandı.

LEZZETLİ KATMERİN SIRRI

Lezzetli katmer için malzemeleri sıralayan usta yapılışını tek tek anlattı: ‘’Hamurun içinde un, su ve tuz var. Hamurun 24 saat bekletilmesi lazım. Asit miktarı düşük sızma zeytin yağı, köpüğü alınmış sade tereyağı, süt kaymağı, toz şeker, öğütülmüş Gaziantep fıstığıdır. ‘’Gelin ve damadın evlilikleri uzun sürsün diye yedirilen katmerin hamuru da onların evlilikleri gibi şeffaf ve ince olmalı. Şeffaf, ince davranılmazsa evlilik kaç gün sürer?’’ dedi.

ANTEP FISTIĞI: 'KUŞ BOKU'

Katmerin içine konulan antep fıstığının 'en iyi' olmasına vurgu yapan usta, Gaziantep'te kaliteli fıstık için kullanılan ilginç ismi açıklarken şaşırttı: ''Antep fıstığının kalitesini gösteren özel isimleri var. 'Boz' denilir. En iyi ve en kaliteli fıstığa da ‘kuş boku’ denir.  Bu bizde kuş bokudur. Ağaçtan toplanırken iç rengi beyazdır. Çekilince yeşil olur.’’

Katmerin püf noktaları SuperHaber YouTube kanalında izleyebilirsiniz…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

SUPERHABER SOSYAL MEDYANIN YENİ TARTIŞMASINI BAŞLATTI: KATMER TATLI MI, DEĞİL Mİ? ile ilgili etiketler Gaziantep

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Sokak köpekleri yasasına karşı çıkan imamın konuşması gündem oldu!

Hayvan sevgisi üzerine paylaşımlar yaparak geniş bir takipçi kitlesine sahip Mustafa Efe son zamanlarda sokak hayvanlarıyla ilgili yaşanan olaylar hakkında açıklama yaptı. Mustafa Efe yetkililere seslenerek uyutmak adı altında sokak hayvanlarını öldürülmesini içeren yasadan vazgeçilmesini istedi.