Sümela Manastırı açık mı? Sümela Manastırı nasıl gidilir?

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’nde yer alan Sümela Manastırı açık mı sorusu vatandaşlar tarafından yakın takipte. Restorasyonunda yüzde 80’i tamamlanan Sümela Manastırı yeni ziyaretçilerini bekliyor.

UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ndeki Sümela Manastırı’nda, koronavirüs pandemisi nedeniyle restorasyonunda çalışmalara başlanmıştı. Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Mustafa Asan daha önceden yaptığı açıklamasında kaya düşme riskine karşın 22 Eylül 2015 tarihinde ziyarete kapatılarak hızlı şekilde restorasyonuna başlandığını söylenmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen 50 milyon liralık restorasyonun ilk etabında kaya ıslahı, dış avlu, çevre tanzim ve düzenleme çalışmalarının yapılarak, manastırın avluya kadar olan bölümünün 25 Mayıs 2019`da ziyarete açıldı. Bunun yanında 6 Mart 2019 tarihinde ikinci etab çalışmalarına başlandı.

Asan bunun yanında ikinci etap çalışmaları çerçevesinde manastırın ana giriş kapısının üstünde bulunan ve "kama blok" olarak adlandırılan kaya kütlesinin geçici olarak güçlendirildiğini söyledi. ,

Asan, "Daha sonra 17 bin metrekarelik kaya yüzeyinden 1100 ton kaya yani şev temizliği yapıldı. Kaya yüzeyinde çelik kafesleme yapıldı ve sabitleme dediğimiz çalışmalar tamamlandı. Ayrıca 12 yapının restorasyonu da tamamlanarak Sümela Manastırı`nın yüzde 65`lik kısmı Cumhurbaşkanımızın telekonferansla, Bakanımızın da bizzat katılımıyla 28 Temmuz 2020 tarihinde ziyarete açıldı" dedi.

Sümela Manastırı açık mı? Sümela Manastırı nasıl gidilir?

Geriye kalan yüzde 35`lik kısımla alakalı restorasyon çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiği Sümela Manastırı’nda kaya ıslahına yönelik çalışmalar kapsamında yamaçta toplam 11 bariyer planlandığını ve bunların her biri arasına 6-7 çelik kazık yerleştirildiği belirtildi.

SÜMELA MANASTIRI AÇIK MI?

Sümela Manastırı, hafta içi her gün ve Cumartesi dahil saat 09.00 ila 20.00 arasında açıktır. Sümela Manastırı, Pazar günleri kapalıdır.

SÜMELA MANASTIRI’NA NASIL GİDİLİR?

Sümela Manastırı’na ulaşmak için öncelikle Maçka ilçesine ulaşmak gereklidir. Maçka’ya gelindiğinde her yerde Sümela tabelalarını görmek mümkündür. Bu tabelalar takip edilerek Sümela Manastırı’na ulaşılabilir.

Toplu taşıma ile ulaşmak için önce Trabzon merkezden Maçka ilçesine daha sora Maçka ilçe merkezinden manastıra giden dolmuşları kullanabilirsiniz. (5 km)

Hususi araç ile gelmek isteyenler ise Trabzon merkezden ve Maçka Yolunu kullanarak rahatlıkla ulaşım sağlayabilirler. Navigasyon ile gelmek isterseniz alttaki haritadan faydalanabilirsiniz. Otopark Ücretsizdir.

Sümela Manastırı açık mı? Sümela Manastırı nasıl gidilir? ile ilgili etiketler sümela manastırı
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.