Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak mı?

Süleyman Şah Türbesi nerede, nereye taşınacak? Bu konu hakkında araştırma yapan vatandaşlarımız için detayları derledik. Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, "Süleyman Şah Türbesi geçici olarak taşınmıştı eninde sonunda yerine taşınacak. Çünkü orası Türk toprağı" dedi. 'FETÖ'nün beli kırıldı' diyen Işık , "Ama tam temizlendi denemez" ifadesini kullandı. Peki, Süleyman Şah Türbesi nerede? Nereye taşınacak? Merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık TRT Haber'de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine taşınacağını anlatan Işık, 'Çünkü orası Türk toprağı" dedi. Milliyet yazarı Tunca Bengin bugün kaleme aldığı 'Süleyman Şah’ hamlesinin zamanı' başlıklı yazısında türbenin yerinin önemine vurgu yapmıştı. Peki, Süleyman Şah Türbesi nerede? Nereye taşınacak? Merak edilen soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.

suleyman_sah_turbesi_tasnacak_m_sehfgas

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ TAŞINACAK MI?

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık TRT Haber'de katıldığı canlı yayında önemli açıklamalar yaptı. Süleyman Şah Türbesi'nin eski yerine taşınacağını analtan Işık, 'Çünkü orası Türk toprağı" dedi.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'NİN YERİNİN ÖNEMİ

Milliyet yazarı Tunca Bengin bugün kaleme aldığı 'Süleyman Şah’ hamlesinin zamanı' başlıklı yazısında türbenin yerinin önemine vurgu yapmıştı. Bengin yazısında şunları dile getirmişti:

“Türkiye Telabyad’dan Menbiç’e doğru geniş bir koridor açacak. Yani Afrin’de olduğu gibi Menbiç’e kuzeyden, hemen sınırdan girmeyecek. Geniş bir güvenlik koridoruyla hem Fırat’ın doğusunu hem Menbiç’i kontrol altına alarak bir taşla iki kuş vuracak. Bu koridoru açış gerekçesi de Süleyman Şah Türbesi’nin eski yerine konuşlandırılması olacak. Çünkü o bölge Menbiç’in hemen doğu kenarında Fırat’ın kıyısında. Oraya türbeyi konuşlandırdıktan sonra da Silahlı kuvvetler unsurlarıyla çepeçevre geniş bir emniyet alacak. Daha sonra da hem Menbiç hem Fırat’ın doğusuna yavaş yavaş koridoru genişletecek. Bana göre Türkiye’nin yapması gereken birinci hareket tarzı bu. Yapar mı bilmiyorum ama eğer olmazsa Türkiye o zaman Afrin’de olduğu gibi Menbiç’e sınırdan girecek.”

SÜLEYMAN ŞAH KİMDİR?

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesidir. 1200’lü yıllarda Moğol istilası üzerine yaklaşık 50 bini bulan tebaasıyla Anadolu’ya gelmiş ve Fırat kıyısına yerleşmiştir. Haçlı Seferlerine karşı Filistin’e gitmek isterken bugünkü Suriye’de, 1227 yılında Fırat Nehri’nde boğulmuştur. Süleyman Şah ve iki muhafızı, bugünkü sınırımıza takriben 100 km mesafede olan Caber Kalesi’ne defnedilmiştir.

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ VE SÜLEYMAN SAYGI KARAKOLU NEDEN ÖNEMLİDİR?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

Süleyman Şah Türbesi ile Süleyman Şah Saygı Karakolu ve bulunduğu alan Suriye'nin Halep ilinin Karakozak Köyü sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçasıdır.

Türbe'de Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu ve ilk padişahı Osman Gazi'nin büyükbabası ve Ertuğrul Gazi'nin babası Süleyman Şah'ın ve iki askerinin naaşları bulunmaktadır.Türbede yatan Süleyman Şah'ın Osman Gazi'nin büyükbabası olan Süleyman Şah değil, I. Kılıçarslan'ın babası Kutalmışoğlu Süleyman olabileceği konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

NEDEN SAYGI KARAKOLU?

Türbenin muhafazasını sağlamakla görevli olan Jandarma İhtiram Kıtası'nın ikameti için 30 Mayıs 1938 tarihinde modern bir karakol yaptırıldı. 1949'da Ca­ber ­Ka­lesi Jan­dar­ma Ka­ra­ko­lu­'n­da bir ast­su­bay, bir on­ba­şı ve se­kiz er, tür­be­yi ko­ru­mak­tay­dı.

Türkiye ile Suriye heyetleri arasında 1956 yılında Halep’te yapılan üst seviyede bir toplantıda düzenlenen tutanağın 13 ve 14'ncü maddelerinde türbe için gönderilecek ihtiram kıtasının her ayın 7'sinde değiştirilmesi kabul edilmiştir. Günümüzde her ayın 7 ve 20'sinde karakolun ikmali sağlanmakta ve personel değişimi yapılmaktadır.

Günümüzde türbe, Türkiye Cumhuriyeti 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı 25 asker tarafından korunmaktadır.

Süleyman Şah Türbesi eski yerine taşınacak mı? ile ilgili etiketler süleyman şah türbesi nerede nereye taşınacak süleyman şah türbesi taşınacak mı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.