Sosyal medya içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilere gelir istisnası

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın düzenlediği Gelir Vergisi Genel Tebliği, sosyal medyada içerik üretenler ve mobil uygulama geliştirenler için kazanç istisnasını içeriyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren gelir istisnası nedir? Nasıl başvurulur? Nasıl uygulanacak? Soruların yanıtları haberimizde...

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin 12 Ocak 2022 tarihli sayısında yayınlandı. Buna göre; sosyal medyada içerik üretenler ile mobil uygulama geliştirenler için kazanç istisnası yürürlüğe girdi.

Gelir Vergisi Genel Tebliği'nin ikinci bölümünde, 'Sosyal İçerik Üreticiliği ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası'na yönelik yasal düzenleme yer aldı.

7338 sayılı Kanunun 2'nci maddesi ile 193 sayılı Kanuna eklenen madde ile; internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesna sayıldı.

Bu istisnadan faydalanılabilmesi için Türkiye’de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şart. Bankalar, bu kapsamda açılan hesaplara aktarılan hasılat tutarı üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlü bulunuyor. Bu tutar üzerinden 94 üncü madde kapsamında ayrıca inceleme yapılmayacak.

İstisnaya ilişkin şartların taşınmadığının tespit edilmesi halinde ise eksik tahakkuk etmiş olan vergi, vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faiziyle birlikte tahsil edilecek.


KİMLER YARARLANABİLECEK? NASIL BAŞVURULACAK?

- İstisnadan, internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişiler yararlanabilecek.

- Söz konusu istisna uygulamasında mükelleflerin tam veya dar mükellef olmalarının
bir önemi bulunmuyor.

- İstisnadan yararlanabilmek için belirtilen faaliyetlerde bulunan kişilerin bu faaliyetleri sonucu elde edecekleri tüm hasılatı tahsil etmelerini teminen Türkiye’de kurulu bankalarda hesap açmaları şart.

- İstisnadan faydalanmak isteyen mükelleflerin ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine başvurarak İstisna Belgesi almaları gerekiyor.

- Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunması halinde, vergi dairelerince mükelleflerin kayıtlı faaliyetlerinin istisna kapsamına giren faaliyetlere uygun olup olmadığı kontrol edilecek, vergi dairelerine kayıtlı bu faaliyetlerin mezkûr madde hükmüne göre istisna edilen faaliyetler arasında olduğunun tespitini veya uygun faaliyet kodunun tesisini müteakip başvuru sahiplerine istisna belgeleri verilecek.

- Başvuru öncesinde ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyetlerinin bulunmaması halinde ise istisna kapsamına giren faaliyetlerle ilgili mükellefiyet tesisinin ardından istisna belgeleri alınabilecek.

- Vergi dairelerinden alınacak istisna belgesi, sosyal içerik üreticileri ve uygulama geliştiricilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatın yatırılacağı hesap açılışında kullanılmak üzere bankalara
ibraz edilecek.

- İstisna kapsamındaki faaliyet nedeniyle birden fazla hesap açılması mümkün bulunmakta ancak bu kapsamda açılan tüm hesapların bağlı bulunulan vergi dairesine bildirilmesi şart.

- İstisna kapsamında hesaba yatırılan tüm ödemelerden tevkifat yapılacağından, açılacak hesabın münhasıran istisna kapsamındaki hasılatın tahsili için kullanılması gerekiyor.

- Bankalar, aktarım tarihi itibarıyla gelir vergisi tevkifatı yapacaklar ve tevkif edilen vergileri, 193 sayılı Kanunun 98 ve 119 uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde muhtasar beyanname ile beyan edip ödeyecekler.

-Açılan hesaplara döviz cinsinden bedellerin yatırılması durumunda, hesaba yatırılan döviz bedellerinin aktarım tarihindeki kur (işlem tarihindeki döviz alış kuru) Türk lirası karşılıkları dikkate alınmak suretiyle tevkifat matrahı tespit olunacak.

 TEBLİĞİN TAMAMINA VE İSTİSNA BELGESİ ÖRNEĞİNE RESMİ GAZETE'DEN ULAŞABİLİRSİNİZ.

Sosyal medya içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilere gelir istisnası ile ilgili etiketler Sosyal Medya Resmi Gazete içerik üreticileri mobil uygulama geliştiricileri gelir vergisi gelir istisnası kazanç istisnası
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.