Sosyal medya düzenlemesi nedir? Sosyal medya yasası maddeleri nelerdir?

Sosyal medya düzenlemesi nedir? Sosyal medyaya ilişkin kanun teklifinin Meclis’te kabul görmesinden sonra sosyal medya yasası maddeleri araştırılmaya başlandı. Düzenleme ile birlikte Twitter, Facebook gibi şirketlere ülkemiz içerisinde temsilcilikler açma zorunluluğu getirildi. Buna uymayanlara da ceza var.

TBMM Genel Kurulu, sosyal medya düzenlemesini uzun bir mesainin ardından kabul etti. Yasa doğrultusunda günde 1 milyondan fazla kullanıcısı olan Twitter, Facebook gibi şirketler artık Türkiye’de temsilcilikler açmak durumunda kalacak.

Temsilcilik açmayanlar para cezasından başlayarak reklam yasağına uzanan ve bant daraltılması ile sonuçlanabilecek kademeli yaptırımlara maruz kalacak. Kişilik hakları ihlal edilenler, uygunsuz içeriğin kaldırılması ya da erişimin engellenmesi için sosyal medya temsilcisine başvuruda bulunacak.

SOSYAL MEDYA YASASI MADDELERİ NELERDİR?

Temsilci, başvuruya en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermek durumunda kalacak. Şikayetlerle ilgili olarak 6 ayda bir rapor yayınlamak da temsilciliğin görevleri arasında bulunacak. Cevap yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere 5 milyon lira, rapor vermeyenlere 10 milyon lira idari para cezası uygulanacak. Mahkeme kararına rağmen, 24 saat içinde uygunsuz içerikleri kaldırmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Sosyal medya yasasıyla unutulma hakkı da getiriliyor. Kişilerin isminin geçtiği ve "kişilik haklarına saldırı" olarak nitelendirdiği paylaşımlar arama motorlarında görülmeyecek. Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı.

Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

 

Sosyal medya düzenlemesi nedir? Sosyal medya yasası maddeleri nelerdir? ile ilgili etiketler sosyal medya düzenlemesi sosyal medya yasası
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.