Son dakika... SuperHaber analiz! Libya'da 'Kaddafi' sesleri...

Son dakika... Libya, ülkeyi tam 42 yıl yöneten Muammer Kaddafi’nin iktidarının sona erdiği 2011 yılından sonra hiç bir zaman düzelmedi. Kaddafi sonrası meydana gelen olaylarda, tam rakam bilinmemekle birlikte yüz binlerce insanın öldüğü, yaralanarak sakat kaldığı ve kaybolduğu ifade edildi. Uluslararası gözlemciler, her gün çatışmaların yaşandığı Libya’da, ölenlerin sayısının giderek arttığını rapor ettikleri belirtildi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

Afrika’nın batıya açılan en önemli ülkesi olan petrol zengini Libya’daki, iç savaş ve çatışmalara Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac’ın teklifi ile asker gönderme kararı almıştı. Türk askerine Libya vizesi veren tezkere TBMM’de kabul edildikten sonra, Trablusgarp savaşı sonrası 1912’de çekildiği bölgeye, 99 yıl sonra bu kez NATO görevi için döndü.

Son dakika... SuperHaber analiz! Libya'da 'Kaddafi' sesleri...

TÜRKİYE KARŞITI DARBECİ HAFTER SİVİLLERE SALDIRIYOR

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrilmesi ve öldürülmesinden sonra ortaya çıkan kaosta iktidar mücadelesi yaşanıyor. İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda olan ülkede, Türkiye karşıtı General Halife Hafter ülkenin doğusunu kontrol altında tutuyor. Amerikan yanlısı Hafter, halkın kendisine olan direnci kırarak hükümeti devirmek için sivilleri katlediyor.

LİBYA COGRAFİ OLARAK 3’E BÖLÜNMÜŞ DURUMDA

Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti, doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.

Son dakika... SuperHaber analiz! Libya'da 'Kaddafi' sesleri... - Resim : 2

 LİBYA’DA OĞUL KADDAFİ SESLERİ YÜKSELİYOR İDDİASI

Yıllardan beri Libya’da süren iç çatışmalar ve iktidar mücadelesinde, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile meşru hükümete verilen destek, dengeleri değiştirmişti. Türk İHA’ları, darbeci Hafter güçlerinin büyük kayıplar vermesine yol açmıştı. Libya’da son olaylar sonrası, yeniden Kaddafi seslerinin yükseldiği iddia edildi.

Uluslararası Güvenlik ve Terör Uzmanı emekli asker Çoşkun Başbuğ, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada darbeci Hafter’in son kullanma tarihinin sona erdiğini yazdı.

Başbuğ, Rusya dahil Libya ile ilgilenen ülkelerin, Kaddafi’nin oğlu Şeyhülislam Kaddafi’nin ismi üzerinde anlaştıklarını açıklayarak şöyle yazdı;

“Katil Hafterin son kullanma tarihinin dolmasına günler kaldı.

Bu yaratıktan umudu kesen başta Rusya olmak üzere terör seviciler uzun süredir yakınd çok konuşacağımız bir isimle temas halindeler

O isim Kaddafinin oğlu Seyfülislam Kaddafi

Askeri olmadı birde siyasi deneyelim”

Şeyhülislam Kaddafi kimdir?

Seyfülislam Kaddafi, 25 Haziran 1972 tarihinde Libya'da dünyaya geldi. Muammer Kaddafi'nin ikinci eşi Safiye’den olan en büyük oğludur.

Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra Al-Fateh Üniversitesi’nde Mimarlık okuyan Seyfülislam Kaddafi, 1995 senesinde Viyana Üniversitesi'ne devam ederek eğitimini sürdürdü. Vizesini uzatamayınca buradan atılan Kaddafi, sonrasında Londra Ekonomi Okulu'na geçti ve doktorasını da burada tamamladı.

1997 senesinde Trablus’ta 'Kaddafi Uluslararası Yardım Vakfı’nı kurdu ve ülkesi adına yardım kampanyaları düzenlemeye başladı. Bu vakfın en önemli yardımlarından biri, depremin yerle bir ettiği Haiti’ye yüzlerce ton yardım malzemesi göndermesidir.

Seyfülislam Kaddafi, her zaman demokrasi çizgisi üzerinde durdu ve demokrasinin Libya'ya bir an önce gelmesi gerektiğini savundu.

2004 senesinde New York Times’tan Craig Smith’e, “Gelecek demokrasidir. Biz bölgemizden daha ileri olmak zorundayız, geride kalamayız. Çünkü bütün dünya demokrasiye doğru gidiyor” diyen Kaddafi, aynı zamanda El Cezire’ye verdiği röportajda: “Libya’ya demokrasi getirmek zorundayız. Araplar ya değişecekler ya da değişim dışarıdan empoze edilecek.” diyerek demokrasiyi savunduğunu açıkça belirtti.

2006 senesinde babasının rejimini ve anti demokratik hareketlerini eleştirdiği için ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bu dönemde geçimini sağlamak için yurt dışında bankacılık yaptı.

2008 senesinde babasının daveti üzerine ülkesine geri döndü.

Amerika ile olan ilişkilerin nomalleşmesi gerektiğini de savunan Seyfülislam Kaddafi, 2008 senesinde dönemin ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı Amerika’da ziyaret etti.

Oğul Kaddafi'nin Amerika ile normalleşme çabası, Rice’ın, 55 sene sonra bir Kuzey Afrika ülkesini ziyaret eden ilk Amerikalı Dışişleri Bakanı olarak, Eylül 2008’de Trablus’u ziyaretiyle meyvesini verdi.

2011 senesinde yaşanan ve babasının linç edilerek öldürülmesiyle sonuçlanan iç savaşta muhalifler tarafından Libya'nın güneyindeki Sebha bölgesinde yakalandı ve tutuklandı.

Yaklaşık 6 sene tutuklu kalan Seyfülislam Kaddafi, 2017 senesinde serbest bırakıldı.

Son dakika... SuperHaber analiz! Libya'da 'Kaddafi' sesleri... ile ilgili etiketler Libya kaddafi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.