Koca: Ölenlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınında Türkiye'de ölenlerin yüzde 93'ünün 65 yaş üstü olduğunu söyledi. Bakan Koca, son bir ayda ölenlerin yaş ortalamasının ise 74.6 olduğunu vurguladı. Son dakika haberine göre, AB Büyükelçileri ile video konferansla toplantı yapan Sağlık Bakanı son 10 günde Türkiye'ye binden fazla uluslararası hasta geldiğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AB üyesi 26 ülkenin Büyükelçisi ile online toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye'nin Kovid-19 ile ilgili mücadelesi noktasında yararlı bir sunum gerçekleştirdiklerini ifade eden Koca, "Salgın süreci göstermiştir ki Türkiye sadece siyasi ve ekonomik alanda değil sağlık alanında da AB’ye büyük güç katacaktır." dedi.

Kısıtlamaların kalkmasıyla Türkiye’ye 10 gün içinde 1000'den fazla uluslararası hasta geldiğini bildiren Koca, 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan kısıtlamanın sürmesinin önemine ise "Son bir ayda ölen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 74,6'dır. Toplam ölümlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü vatandaşlarımızdır." sözleri ile dikkat çekti.

Koca: Ölenlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü

Bakan Fahrettin Koca toplantıdaki sunumunda, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde salgın sürecini soğukkanlı ve kararlı bir şekilde yürüttüğünü vurguladı.

"Bu başarılı mücadelemizi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşmak istiyorum” diyen Koca, büyükelçilere hitaben sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hepinizin bildiği gibi AB'ye tam üyelik Türkiye'nin stratejik hedefidir. Salgın süreci göstermiştir ki; Türkiye sadece siyasi ve ekonomik alanda değil, sağlık alanında da AB’ye büyük güç katacaktır. Yeni vaka sayımıza oranla hastaneye yatış gerektiren, yoğun bakımda takip edilen hasta sayımız her geçen gün azalmaktadır. Son bir ayda ölen vatandaşlarımızın yaş ortalaması 74,6'dır. Toplam ölümlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü vatandaşlarımızdır. Günlük 50 binin üzerinde test yapma kapasitesine sahibiz. Şu ana kadar yaptığımız toplam test sayısı ise 2 milyon 209 bin 583'tür."

Koca, salgının ilk gününden itibaren alınan önlemleri, tanı ve tedavi uygulamalarını ezetledikten sonra, Türkiye'nin Bilim Kurulunun onayıyla bu süreçte kendine özgü bir yaklaşım sergilediğini söyledi.

Erken tedavi protokolleri sayesinde yatan hastalardaki pnömoni gelişme oranını yüzde 60’tan yüzde 3'e düşürdüklerini vurgulayan Koca, bu sayede yoğun bakıma giren hastalarda da vefat oranının yüzde 58'den yüzde 7'ye kadar düştüğünü ifade etti.

Koca Türkiye'deki tedavi süreçlerine ilişkin sözlerine şöyle devam etti:

"Sizin de yakından takip ettiğiniz üzere, Türkiye'deki rakamların seyri, oldukça başarılı bir süreç yönettiğimizi açıkça ortaya koymuştur. Özellikle tüm dünyada yaşlı mortalitesinde çok ciddi sorun yaşanırken, ülkem etkin tedavi yöntemleri ve düşük mortalite oranları ile ön plana çıkmaktadır. Bunda yaşlı nüfusun evlerde sıkı korumaya alınmasının önemi olduğunu düşünüyorum. Bilim Kurulumuz ve DSÖ'nün teknik belgelerinin rehberliğinde hazırlanan normalleşme planımızı uygulamaya koyduk. Kastettiğimiz normal, salgın koşulları altında vatandaşlarımızın hayatlarını mümkün olan en iyi şekilde sürdürebilecekleri şekilde tasarlanmış bir Kontrollü Sosyal Hayat'tır. Bu süreçte karamsarlığa düşmeden ve aynı zamanda rehavete de kapılmadan başarılı olmayı umuyoruz."

Türkiye'nin tanı kiti ve kişisel koruyucu ekipmanlar başta olmak üzere 102 ülke ve bazı uluslararası kuruluşlar için tıbbi malzeme tedarikine destek verdiğini hatırlatan Koca, kişisel koruyucu ekipmana ilaveten solunum cihazı üretildiğinin altını çizdi. Koca, "Bu cihazlarından bugüne kadar 4 binin üzerinde ihraç ettik." bilgisini verdi.

"Bugüne kadarki yaşadığı her krizden güçlenerek çıkmasını bilen AB'nin örnek bir dayanışma ile bu krizden de güçlenerek çıkacağına inanıyorum." diye konuşan Koca, kısıtlamaların kalkmasıyla Türkiye'ye 10 gün içinde 1000'den fazla uluslararası hasta geldiğini bilgisini verdi.

Gelecek günlerde Türkiye'nin sağlık turizminin önemli bir destinasyonu olacağını vurgulayan Koca, toplantının sonunda büyükelçilerin sorularını cevapladı.

KOCA'DAN MASKE UYARISI

Bakan Koca, Dünya Çevre Günü dolayısı ile sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise maske uyarısında bulundu:

"Kullanılmış maske ve eldivenler, virüsle temas etmiş olabileceği, CANLI VİRÜS TAŞIYABİLECEĞİ İÇİN risklidir. Maske ve eldiveni rastgele bir yere atmayın. Çöpe atın. Bugün 5 HAZİRAN DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ. Salgın dünyayı bu denli etkilemişken bir de çevreyi kirletmesine izin vermeyelim."

Koca: Ölenlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü - Resim : 2

Koca: Ölenlerin yüzde 93'ü 65 yaş üstü ile ilgili etiketler Fahrettin Koca Sağlık Bakanı Koronavirüs Avrupa Birliği kovid-19 65 yaş
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.