Solcu devrimci gazeteci nasıl muhafazakâr devrimci oldu?

24 TV Arafta Sorular programında Gazeteci Yazar Gaffar Yakınca, “Hayatımın çok önemli bir dönemi ‘Solcu devrimci' olarak geçti. Sonra bir anda ‘Muhafazakar devrimci' haline geldik.” dedi.

Gazeteci-Yazar Gaffar Yakınca, 24 TV'nin her bölümü merakla beklenen programı Arafta Sorular'ın bu haftaki konuğu oldu. “Solcu devrimci gazeteci nasıl muhafazakâr devrimci oldu?” sorusunu yanıtlayan Yakınca “Kavramların modası da geçiyor artık işlevselliğini yitiriyor. ‘Sağ-sol’ kavramları işlevselliğini yitirdi.” dedi.

Hayatının önemli bir kısmını ‘Solcu devrimci’ olarak geçirdiğini açıklayan Yakınca “Bir anda ‘Muhafazakar devrimci’ haline geldik. Paris'e çok gittim ve çok kaldım. Gezip tozabildiğim sokakların sayısı azdır. Eyfel Kulesi'ni hiç görmemişimdir. Yabancı olarak gittiğiniz bir şehirde yemek yediğiniz lokantayı beğenince başka bir yer aramazsınız. Alışkanlıklarımı zor değiştiriyorum. Kendimi güvende hissetmiyorum. Bu bende ister istemez mevcudu muhafaza etme güdüsü uyandırıyor. Muhafazakarlığın kendi tanımına gelelim. Değerleri koruma, geçmişe sadakat, ahde vefa, hatıraları koruyup saklayabilmek... Biraz duygusal biriyim. Bunlara sahip çıkmak, bir kök sahibi olmak hoşuma gidiyor. Böyle olunca devrimcilikten vazgeçemem. Muhafazakar devrimciyim.” dedi.

"SAĞ-SOL" KAVRAMLARI İŞLEVSELLİĞİNİ YİTİRDİ"

Sağ-sol kavramlarının kalmadığını ifade eden Yakınca “Devrimci muhafazakar gibi kavramları daha çok tercih ediyorum. Bazı kavramların modası da geçiyor artık işlevselliğini yitiriyor. "Sağ-sol" kavramları işlevselliğini yitirdi. Bugün dünyaya baktığınızda insanlıktan, emekten yana ve dolayısıyla geleneksel olarak solda olmasını beklediğimiz hareketlerin insanlık düşmanı ne kadar iş varsa altında imzası olduğunu görüyoruz. İnsan soyuna düşmanca yapılan ne kadar iş varsa Avrupa ve Amerika'nın solcuları o işin en öndeki bayrak sallayıcıları. Bir örnek vereyim; şu anda Ukrayna'da savaş devam ediyor, kim haklı kim haksızı boşverin savaş var ve insanlar ölüyor. İlk gündemimizin bu olması gerekiyor. Zaten Türkiye'de bunu yapıyor ve ilkeli, onurlu bir duruşu var. Mesela Almanya'nın duruşu şöyle: Biz ne pahasına olursa olsun Ukrayna'nın arkasındayız. Yenemezse ne olacak? Alman kamuoyuna destekliyor musunuz diye soruyorlar. Almanya'da tüm solcular destekliyorken AfD diye bir sağcı partisi var desteklemiyor. Şimdi hangisi sağcı hangisi solcu?” dedi.

'BU KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL.'

Barıştan bahsedenler terör örgütünün yanında yer aldığını belirten Yakınca “Türkiye'de durum çok farklı değil. Başımızın belası bir terör örgütü var. Terör tüm insanlığın belası. Barıştan, insanlıktan, kardeşlikten ve sevgiden bahsedenler pozisyon olarak terör örgütünün yanında yer alıyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Nasıl izah edeceksiniz bunu? Sol - sağ kavramlarının artık işlevselliği yok. Çevre konusu, insan severlik, doğa severlik gibi kavramların önümüze gelmesi gerekiyor. Dünya 5'ten büyüktür gibi devrimci laflar tam olarak oraya geliyor.” ifadelerini kullandı.

Solcu devrimci gazeteci nasıl muhafazakâr devrimci oldu? ile ilgili etiketler Esra Elönü
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.