Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler?

Skleroderma hastalığı nedir? sorusu kullanıcılar tarafından araştırılıyor. Bu çerçevede 'Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler?' gibi sorular arama motorlarında aratılıyor. Peki, Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte ayrıntılar...

Skleroderma, deri ve iç organları etkileyen bir otoimmün hastalıktır. Lokalize ve sistemik olmak üzere iki ana tipi bulunmaktadır. Tanı ve tedavide erken müdahale önemlidir. Belirtileri fark eden kişilerin bir uzmana başvurması önerilir. Skleroderma, yaşam kalitesini etkileyebilir ancak uygun tedavi ve yönetim ile semptomlar kontrol altına alınabilir. Peki, Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler?

Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler?

Skleroderma hastalığı nedir?

Skleroderma, deriyi ve vücudun diğer organlarını etkileyen bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık, vücudun bağışıklık sisteminin anormal davranışı sonucu gelişen otoimmün romatizma hastalıklarından biridir. Sklerodermanın temel belirtisi, cildin kalınlaşması ve gerginleşmesidir. Bununla birlikte, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi iç organlarda da hasara neden olabilir.

Skleroderma'nın türleri nelerdir?

  1. Lokalize Skleroderma: Sadece cildi etkiler, genellikle hafif seyreder. Cilt altındaki kas dokuları da sertleşebilir. Üç alt tipi vardır:

    • Lokalize morfea: Oval, kırmızımsı lekeler oluşturur.
    • Jeneralize morfea: Daha geniş ve koyu lekeler şeklinde görülür.
    • Lineer skleroderma: Bant şeklinde cilt değişiklikleri oluşur.
  2. Sistemik Skleroderma: Ciltte sınırlı ve yaygın olarak iki alt tipi vardır. Cilt dışında kas, eklem, kan damarları, iç organlar gibi birçok bölgeyi etkileyebilir.

Skleroderma'nın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler ve çevresel etmenlerin rolü olduğu düşünülmektedir.

Skleroderma hastalığının tedavisi nedir?

Skleroderma'nın teşhisi, hastanın tıbbi geçmişi, belirtileri ve fiziksel muayenesi ile konur. Kan testleri ve ileri görüntüleme yöntemleri de kullanılabilir. Tedavi, semptomları hafifletmeye ve iç organ hasarını kontrol altına almaya yönelik olabilir. İlaçlar ve fizik tedavi gibi yöntemler uygulanır.

Skleroderma hastalığı en çok kimlerde görülür?

Skleroderma nadir görülen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür ve genellikle 30 ila 50 yaşları arasında ortaya çıkar. Ayrıca, çocuklarda da görülebilir.

Skleroderma hastalığı nedir, belirtileri neler? ile ilgili etiketler hastalık
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.