Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 27 gündür devam ediyor. Rus saldırılarının en sert yaşandığı kentlerden biri olan Mariupol'de adeta bir insanlık dramı yaşanıyor. Binlerce sivil kentten kaçmayı başarırken geride kalanlar ise ciddi bir hayatta kalma mücadelesi veriyor. Mariupol'den kaçmayı başaranlar savaşın korkunç yüzünü anlattı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği 27 gün boyunca savaşın en acı yüzünü yaşayan kentlerden biri olan Mariupol'den binlerce sivil kaçmaya çalışırken, kentten çıkamayanlar ise Rus bombardımanı altında hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Moskova yönetimi, hafta sonu kentin teslim olması koşuluyla siviller için güvenli geçiş garantisi vermişti. Ancak Ukrayna bu teklifi reddederek Mariupol'un teslim olmayacağını duyurdu.

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı

Mariupol yönetimi geçen hafta yaptığı açıklamada Rusya'nın saldırıları nedeniyle 2 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini ve bazı sivillerin toplu mezarlara gömüldüğünü duyurdu. Ancak bu rakamın çok daha yüksek olmasından endişe ediliyor.

SİVİLLER HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR

430 bin nüfuslu kentin yaklaşık 4'te birinin Rus işgali sonrası evlerini terk ettiği belirtiliyor. Geri kalanlar ise açlık, susuzluk ve elektrik kesintileri ile mücadele ediyor. Mariupol'den kaçmak isteyen binlerce sivil, Rus saldırıları nedeniyle evlerinde kalmak zorunda kaldı. Bölgeden gelen son haberler kentin bombardımanlar nedeniyle neredeyse tamamen yıkıldığını ve sivillerin hayatta kalma mücadelesi verdiğini ortaya koydu.

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı - Resim : 2

MARİUPOL'DEN KAÇANLAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

Yaklaşık 3 haftadır süren Rus işgalinden kaçmayı başaran siviller yaşadıklarını anlattı. Associated Press'te yer alan habere göre, 5 günlük yolculuk sonrası Polonya sınırına gelmeyi başaran 77 yaşındaki Maria Fiodorova binaların neredeyse tamamının yıkıldığını anlattı.

Mariupol'den kaçan bir başka sivil Olga Nikitina ise her evin bir hedef haline geldiğini belirterek, evlerinin kurşunlara hedef olduğunu ve pencerelerinin kırılması nedeniyle donma tehlikesi geçirdiğini söyledi.

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı - Resim : 3

Öte yandan on binlerce sivilin kaçmayı başardığı Mariupol'de kalanların büyük bir çoğunluğunun parası ya da arabası olmayanlar, yaşlılar ve çocuklar olduğu öğrenildi. Kentten kaçmayı başaran sivillerden Dmytro Tania Shvets çifti, Rus saldırıları altındaki kentte 23 gün boyunca bir sığınakta kaldıklarını söyledi. Yanlarında çocukları ve ebeveynlerinin de olduğunu belirten Ukraynalı çift, kenti terk ederken ailelerini geride bırakmak zorunda kaldıklarını anlattı. CNN'e konuşan Ukraynalı çift, gerekli olmadıkça sığınaktan çıkmadıklarının altını çizerek kentte yiyecek, barınacak bir yer ve gaz bulmanın neredeyse imkansız olduğunu söyledi.

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı - Resim : 4

Tania Shvets, nüfusun sadece yüzde 10'unun kaldığını belirterek geride kalanların parası ya da arabası olmayanlar, yaşlılar ve çocuklar olduğunu söyledi. Shvets, Mariupol'ün neredeyse tamamının yıkıldığının altını çizdi.

MARİUPOL'DEN KAÇANLAR GEÇİCİ KAMPA SIĞINDI

Mariupol'den kaçmayı başaran siviller Bezimenne'de geçici kampa sığınıyor. Ancak kentten kaçmaya çalışanlar Rusların saldırılarıyla mücadele etmek zorunda kalıyor. Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Bezimenne'e kaçmayı başaranların sayısının 5 bini bulduğu belirtiliyor.

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı - Resim : 5

Adını Yulia olarak veren bir kadın, evinin arkasındaki altı evin bombalanmasının ardından ailesiyle birlikte Bezimenne'ye sığındı. Sokaklarda çok sayıda cansız bedenin yattığını belirten Yulia, Rusların geçişlerine izin vermediğini ve ateş ettiklerini söyledi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, 3 bini Mariupol'dan olmak üzere toplamda 8 binden fazla kişinin pazartesi günü insani yardım koridorları aracılığıyla daha güvenli bölgelere kaçtığını söyledi.


SuperHaber Özel / Serkan Talan

Savaşın en korkunç yüzü orada yaşanıyor: Mariupol'den kaçanlar kentin nasıl yok olduğunu anlattı ile ilgili etiketler Ukrayna Rusya Savaş Mariupol sivil işgal
GÜNÜN VİDEOSU

Eyüpsultan'da müdürü öldüren yabancı uyruklu öğrencinin yeni görüntüleri ortaya çıktı!

Eyüpsultan'da okul müdürünü silahla vurarak öldüren yabancı uyruklu öğrencinin okula giriş-çıkış anına ait görüntüler ortaya çıktı.