Rusya'nın Ukrayna'yı işgali küreselleşmenin sonunu mu getirecek?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Doğu Avrupa'nın yanı sıra küresel çapta da etkilerinin uzun vadede sürmesi bekleniyor. Bu konudaki en çarpıcı tahmin ise ABD'den geldi. Dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden BlackRock'un CEO'su Larry Fink, savaşın son 30 yılda yaşanan küreselleşmenin sonunu getireceğini tahmin etti. Fink, küresel tedarik zincirinin kırılmasının enflasyon üzerinde baskı oluşturacağını sözlerine ekledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 1 aydır devam ederken savaşın sadece bölgede değil küresel çapta ciddi etkilerinin olması bekleniyor. Dünyanın en büyük yatırım yönetimi şirketlerinden BlackRock'un CEO'su Larry Fink, savaşın küreselleşmenin sonunu getirebileceğine dikkat çekti.

Fink, şirketin hissedarlarına her yıl düzenli olarak yazdığı mektupta işgalin dünya ekonomisini yeniden şekillendireceği ve şirketleri küresel tedarik zincirlerinden çekilmeye teşvik ederek enflasyonu daha da artıracağı konusunda uyarı yaptı. Milyarder iş adamı "Ukrayna'nın Rus işgali, son otuz yılda yaşadığımız küreselleşmeye son verdi" ifadelerini kullandı.

İşgalin kısa vadedeki sonucunun Rusya'nın küresel piyasadan tecrit edilmesi olduğunu belirten Fink, "Şirketler ve hükümetler diğer ülkelere olan bağımlılıklarına daha geniş açıdan bakacaklar. Bu durum, şirketleri daha geniş operasyonlara yönlendirebilir ve bazı ülkelerden çıkmalarına neden olabilir" dedi.

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre, BlackRock'un CEO'su Larry Fink yazdığı mektupta bu durumdan zarar görecek ülkeleri spesifik olarak belirtmese de bu durumdan Meksika, ABD, Brezilya ve Güneydoğu Asya'daki üretim merkezlerinin fayda sağlayabileceğini savundu.

"RUS İŞGALİ TEMİZ ENERJİYE GEÇİŞİ HIZLANDIRABİLİR"

Milyarder işadamı Larry Fink'in mektubundaki bir diğer çarpıcı konu ise enerji alanıydı. Fink, Rus işgalinin küresel çapta temiz enerjiye geçişi hızlandırabileceğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

"Başlangıçta, Rus petrol ve doğal gazına alternatif arayışları, yakın vadede dünyanın sıfır emisyona doğru ilerlemesini kaçınılmaz olarak yavaşlatacak. “Uzun vadede, son olayların aslında daha yeşil enerji kaynaklarına geçişi hızlandıracağına inanıyorum çünkü fosil yakıtlar için daha yüksek fiyatlar, daha geniş bir yenilenebilir enerji yelpazesini finansal olarak rekabetçi hale getirecek."

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali küreselleşmenin sonunu mu getirecek? ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna larry fink küreselleşme işgal piyasa
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.