Rusya-Ukrayna gerginliği teknoloji üretimine darbe vurabilir: Çip üretiminde ikinci kriz beklentisi

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim sürerken krizin bir savaşa doğru sürüklenmesinden tüm dünya endişe ediyor. Krizin çözümü için Rusya ile batı ülkeleri arasındaki müzakereler sürerken, teknoloji sektörünün de bu krizden olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Açıklanan son rakamlar özellikle ABD yapımı ürünlerde kullanılan bazı malzemelerin çoğunlukla Rusya ve Ukrayna'dan temin edildiğini ortaya koyarken, krizin sürmesinin çip üretimine olumsuz yansıması bekleniyor.

ABD çip seti yapım endüstrisinin Rusya-Ukrayna bazlı malzemelere olan bağımlılığını vurgulayan bazı rakamlar paylaşıldı.  Pazar araştırma grubu Techcet, ABD yarı iletken sınıfı neon malzemelerinin %90’ının Ukrayna’dan geldiğini, ABD paladyumunun %35’inin Rusya’dan karşılandığını söylüyor. Ayrıca C4F6, Helyum ve Scandium gibi diğer önemli maddeler de riskli bölgelerden temin ediliyor.

Rusya-Ukrayna gerginliği teknoloji üretimine darbe vurabilir: Çip üretiminde ikinci kriz beklentisi

Yarı iletken çip endüstrisinde çalışan isimsiz bir kaynak, Reuters’a potansiyel çatışma bölgesine veya yakınına ulaşan tedarik zincirlerinin zaten inceleme altında olduğunu söyledi. Bu kişi ayrıca neon da dahil olmak üzere çip yapımında kullanılan alternatif temel gaz kaynaklarının yeniden değerlendirildiğini açıkladı.

Bu bağlamda çip üretiminin durmayacağı ancak kaçınılmaz olarak fiyatların yükseleceği söyleniyor. Hatta şimdiden Flor gibi sıkıntılı bölgeden temin edilen gazların fiyatları yükseldi.

Yarı iletken çip endüstrisi, COVID-19 salgını ve teknolojik cihazlara olan talep nedeniyle zorlu birkaç yıl geçirmişti. Bazı endüstriler pandemiden ağır şekilde etkilenirken, bilgisayarlar, akıllı cihazlar ve eğlence endüstrileri büyüme gösterdi.

Rusya-Ukrayna gerginliği teknoloji üretimine darbe vurabilir: Çip üretiminde ikinci kriz beklentisi ile ilgili etiketler Savaş chipset rusya-ukrayna çip endüstri
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.