Rus medyası Türk dış politikasını analiz etti: Adil olmak gerekirse...

Rus medyası Warflies'da yayımlanan bir analizde, Türkiye'nin dış politikasını ele aldı. Analizde birçok önemli tespitin yanısıra “Bölgede güç dengesi Türkiye’nin lehine değişiyor” ifadelerine yer verildi.

Rus merkezli Warflies'ın analizinde Türkiye'nin son zamanlardaki dış politikaları ve özellikle de Afganistan'da olabileceklere değinilen ilginç bir analiz yayımlandı.

'BATI'DA ERDOĞAN'I BAŞARILI BULAN İNSANLAR VAR'

Batı'da bile Erdoğan'ın başarılı görüldüğüne değilen analizde “Ankara hem tarihi hem de Türk ve İslam ortak bağları nedeni ile bölgede ABD, Rusya ve diğer Batılı güçlere nazaran çok daha büyük bir avantaja sahip. Adil olmak gerekirse, Batı’da bile Erdoğan’ın buradaki başarısına inanan hatırı sayılı miktarda uzman var.” denildi. 

'DİĞER ÜLKELERİN TÜRKİYE'YE YARDIM EDECEĞİ BİR GERÇEK'

Pakistan, Katar, Türkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan'ın coğrafyanın yerel güçleri olarak yardımlaşacağını kesin gören analiz, Afganistan'ı Türkiye'nin dış politikasının yeni sahnesi olarak tanımladı. Analizde “Türkiye’nin genişleyen yayılmacı politikasının yeni perdesi Afganistan olarak görünüyor. Bu defa farklı olan nokta ise Türkiye’nin bu girişiminin batılı güçler tarafından da destekleniyor olması. Hatta sadece Batı güçleri değil, coğrafyadaki Pakistan, Katar ve SSBC sonrası ortaya çıkan bir çok bölge ülkesinin de Türkiye’ye bu konuda destek olacak olması görünen bir gerçek.'' ifadelerine yer verildi.

AFGANİSTAN İLE TARİHİ BAĞLARA DEĞİNİLDİ

Afganistan ve Türkiye'nin kültürel ve tarihi yakınlıklarına dikkat çekilen analizde ''Tarihçiler, İslamiyet öncesi dönemde bu bölgenin Akhun ve Gök Türkler gibi Türk boylarının egemenliğinde yaşadığını ve İslamiyet’in kabulünden sonra da Afganistan’ın büyük Selçuklu Devleti’nin egemenliğine girdiğini hatırlatıyor.'' dendi ve eklendi ''Buradaki Türk etkisi Timur İmparatorluğu’nda ve Moğol istilaları döneminde devam etti. Ve genel olarak çok az kişi 1 Mart 1921’de Türk ve Afgan heyetlerinin Moskova’da görüştüklerini ve Türkiye’nin Afganistan ile İttifak Antlaşması’nı imzaladığını biliyor.'' 

'ERDOĞAN, BÜYÜK TURAN'IN KURUCUSU'

Rus merkezli medya kuruluşunun analizinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Büyük Turan'ın kurucusu rolünde olduğu ifade edildi. Analizde şöyle deniyor: ''Erdoğan’ın kendisini “Büyük Turan” projesinin başlatıcısı olarak konumlandırdığı göz önüne alındığında, Türkiye, NATO’nun çıkışından sonra Afganistan’daki boşluğu güvenlikle doldurmak istiyor ve kendisini bu ülkenin yeni bir savunucusu olarak lanse ediyor. Dünya medyası, Kabil üzerindeki neo-Osmanlıların himayesi konusunda Ankara ile Washington arasında belki de perde arkasında müzakerelerin sürmekte olduğunu yazıyor.''

 

Kaynak: Warflies (Rusya)

Çeviri: M5 

Rus medyası Türk dış politikasını analiz etti: Adil olmak gerekirse... ile ilgili etiketler Erdoğan Rus Afganistan Türkiye turan warflies analiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.