Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır?

Ramazan ayında İstanbul’un en özel noktalarından biri, hiç şüphesiz Sultanahmet Meydanı’dır. Sultanahmet Meydanı, Ramazan akşamlarında bambaşka bir atmosfere bürünür. Çimlerin üzerine serilen sofralar, ezanla birlikte açılan oruçlar, çaycılar, Osmanlı macuncuları, Karagöz- Hacivat oyunları, camilerin mistik ışıkları ve renkli çarşısı ve Ramazan’a özel etkinlikleriyle Sultanahmet, Ramazan ayında mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. İşte iftar öncesi ve sonrası için Sultanahmet gezi rehberi…

İftardan önce Sultanahmet’te ne yapılabilir?

Sultanahmet Camii ve avlusu

Ramazan ayında en güzel manzaralardan biri, Sultanahmet Camii’nin avlusunda akşamın yaklaşmasını izlemektir. Burada fotoğraf çekebilir, avludaki atmosferi hissedebilir ve akşam namazı için hazırlık yapabilirsiniz.

Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır?

Ayasofya Camii

İstanbul’un en ikonik yapılarından biri olan Ayasofya Camii, Ramazan’da daha da etkileyici bir atmosfere sahip oluyor. İçeri girip tarihi ve mimari detayları inceleyebilir, huzurlu bir şekilde vakit geçirebilirsiniz.

Gülhane Parkı’nda akşamüstü yürüyüşü

İftar öncesi hafif bir yürüyüş yapmak isteyenler için Gülhane Parkı mükemmel bir seçenek. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’na ait bir bahçe olan bu parkta Ramazan akşamının huzurunu hissedebilirsiniz.

Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır? - Resim : 2

Yerebatan Sarnıcı

İftardan önce serin ve mistik bir atmosferde vakit geçirmek isteyenler için Yerebatan Sarnıcı ilginç bir alternatif olabilir. Osmanlı döneminde su deposu olarak kullanılan bu yer, ışıklandırması ve tarihi dokusuyla büyüleyici bir deneyim sunuyor.

Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır? - Resim : 3

Sultanahmet Meydanı’nda iftar

Sultanahmet Meydanı, iftar saatine doğru büyük bir şölene dönüşür. Çimler üzerine kurulan sofralar, seyyar satıcıların sunduğu sıcak pideler, hurma ve çay eşliğinde beklenen iftar anı, burayı Ramazan’ın en özel noktalarından biri yapıyor. Çevredeki tarihi köftecilerden köfte ekmeğinizi alabilir, orucunuzu samimi bir ortamda açabilirsiniz.

İftar sonrası Sultanahmet’te ne yapılabilir?

Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır? - Resim : 4

Topkapı Sarayı’nda gece turu

Gündüz kalabalık olan Topkapı Sarayı, akşamları daha sakin bir keşif imkânı sunuyor. Osmanlı padişahlarının yaşadığı bu ihtişamlı sarayı, Ramazan gecelerinin dinginliğinde gezmek unutulmaz bir deneyim olabilir.

Ramazan etkinlikleri ve şenlikleri

Ramazan ayında Sultanahmet Meydanı’nda birçok etkinlik düzenlenir. Geleneksel Karagöz-Hacivat gösterileri, tasavvuf müziği konserleri, hat ve ebru sanatçıları gibi kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.

Tarihin ve maneviyatın buluştuğu yer: Sultanahmet'te Ramazan'da ne yapılır? - Resim : 5

Tarihi çarşılarda alışveriş

İftar sonrası Kapalıçarşı veya Arasta Çarşısı gibi tarihi çarşılarda dolaşarak Ramazan’a özel hediyelikler, tespihler, baharatlar ve lokumlar satın alabilirsiniz.

İftar sonrası çay ve tatlı

Tatlı molası için tarihi Ali Muhiddin Hacı Bekir’de lokum veya Hafız Mustafa’da geleneksel Türk tatlılarını deneyebilirsiniz. İftar sonrası çay keyfi için ise Süleymaniye Camii’nin çevresinde yer alan manzaralı çay bahçeleri harika bir seçenek.

GÜNÜN VİDEOSU

Bahçelievler’de 5 araç alev topuna döndü, çığlıklar patlama seslerine karıştı

İstanbul Bahçelievler'de park halindeki bir otomobilde yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevler park halindeki 4 araca sıçradı. İtfaiye ekipleri, alev alev yanan 5 aracı söndürürken, mahalle sakinleri panik yaşadı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.