Rakam netleşti! Karadeniz gazı, faturalara nasıl yansıyacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir törenle sisteme resmen aktarılan karadeniz gazı müjdeler ile geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli gaz ile mayıs ayı doğal gaz faturalarının silineceği açıklarken, mutfak ve sıcak su tüketiminde kullanılan gazın 12 ay boyunca ücretsiz olacağını açıkladı. Peki karadeniz gazı, gaz faturalarına nasıl yansıyacak? İşte detaylar...

Zonguldak açıklarında 2020 yılında keşfedilen doğal gaz dün yapılan bir törenle sisteme aktarıldı. 

Rakam netleşti! Karadeniz gazı, faturalara nasıl yansıyacak?

2.200 metre altındaki Deniz Tabanı Üretim Tesisi'nden boru hatlarıyla 30 saatlik yolculuk ile yüzlerce test aşamasından geçerek Sakarya Gaz Sahası Kara Tesisi'ne ulaşan Karadeniz gazı mayıs ayında evlerde kullanıma başlanacak. 

Konutta 35 yıllık ihtiyacı karşılayacak büyüklükteki gaz sahasının faz 1 aşamasının tamamı ise eylül ayında devreye alınacak.

MAYIS AYINDA DOĞAL GAZ ÜCRETSİZ

Yerli gazın açılışını müjdeler ile duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Vatandaşlarımızın aylık 25 metreküpe denk gelen evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı 1 yıl süreyle ücretsiz veriyoruz. Önümüzdeki 1 ay da tüm konutlardaki doğal gaz kullanımından ücret almayacağız" dedi.

FATURA OKUMA BEDELİ ALINMAYACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise ücretsiz doğal gaza ilişkin kafa karışıklığını gideren bir açıklamada bulundu. Bakan Dönmez "Yazın hiç fatura ödemeyecek miyiz?" sorusuna, "Zaten doğal gazda tek kademe var. Kafaları karıştıracak husus olmayacak. Önümüzdeki aydan itibaren tüm tüketimleri 1 ay boyunca bedavaya kullanmış olacak vatandaşımız. (Fatura okuma bedeli) Onlar da alınmayacak. 25 metreküpe kadar tüm bedelleri karşılıyoruz açıklamasında bulundu.

BAKAN DÖNMEZ: BAYRAMDAN SONRA DÜZENLENECEK FATURALAR İLE BAŞLIYORUZ

Uygulamanın ne zaman başlayacağına yönelik de bilgiler veren Bakan Dönmez, "Bayramdan sonra düzenlenecek faturalarla başlıyoruz. 25 Nisan'da başlarsak 25 Mayıs'a kadar, 1 Mayıs'ta olursa 30 Mayıs'a kadar. 1-2 haftalık prosesten sonra Mayıs ayında inşallah tüm evlerimizde kullanılır hale gelecek." açıklamasında bulundu.

YILDA BİN 560 TL İNDİRİM FATURALARA YANSIYACAK 

Peş peşe yapılan bu açıklamaların ardından vatandaşlar 25 metreküplük doğal gazdan ücret alınmamasının faturaya yansımasını merak ediyordu. Alınan kararın vatandaşın faturasına bir yılda 1560 lira, aylık olarak ise 130 lira gibi bir rakamda etki etmesi bekleniyor.

Rakam netleşti! Karadeniz gazı, faturalara nasıl yansıyacak? ile ilgili etiketler ekonomi doğal gaz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.