Prof. Tükek: 'Koronavirüs aşısı kasım-aralık aylarında çıkar'

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek, koronavirüs aşısının Türkiye'de Kasım-Aralık ayında çıkacağını, 2021 Ocak ayında da aşılamanın tamamlanacağını öne sürdü.

Koronavirüs aşısı bulundu mu, Türkiye'de korona aşısı yaygın olarak ne zaman uygulanmaya başlayacak, hangi ülkenin aşısı denenecek, test için neden salgının yükseldiği dönem beklendi. Bütün bu soruların yanıtını İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tükek yanıtladı.

Prof. Türkiye'de hasta sayısının az olması nedeniyle aşı çalışmalarını bir süre ertelediklerini belirterek, ilk etapta Almanya'nın geliştirdiği aşıyı deneyeceklerini söyledi. Prof. Tükek, "Hastalık görülsün insanlarda ve aşının değerli olup olmadığı insanlarda test edilebilsin. Çin ve Rusya'yla görüşmeler var. Çin'den gelen aşının denemeleri başladı. Türkiye'de herhalde 17 merkez bu çalışmaları yapacak. Bu çalışmaların içinde biz de varız. Gönüllüler yavaş yavaş tespit ediliyor." diye konuştu.

Prof. Tükek: 'Koronavirüs aşısı kasım-aralık aylarında çıkar'

BÜTÜN ÜLKELER KASIM AYINDA BİRLEŞTİ

"Kasım-Aralık aylarında Kovid-19 aşısının çıkacağını öngörüyorum" diyen Tükek, "Bunu ilk söyleyenlerden biriyim. Bütün ülkeler kasım ayında birleşti. Herkes yarışıyor kasım ayına yetiştirmek için çünkü artık ülkelerin de tahammülü kalmadı. Bir an önce kurtulmak istiyorlar. Büyük bir yük gerçekten hem ekonomi hem de sağlık sistemi üzerine. Dolayısıyla bundan kurtulmanın yolu aşı gibi gözüküyor. Kasım-aralık, en geç Ocak 2021'de aşılama biter diye düşünüyorum. Kısa vadede aşının beklentisi çok yüksek." dedi.

ENFEKSİYONU YENİDEN GEÇİRME ORANI DÜŞÜK

Dünyada milyonlarca insanın yeni tip koronavirüse yakalandığını ancak enfeksiyonu yeniden geçiren 1-2 vaka olduğunun iddia edildiğini aktaran Tükek, "Bu nedenle tekrar geçirme ihtimali aslında yok. Onlar da spekülatif. Teorik olarak baktığımız zaman her enfeksiyonun tekrar geçirilme ihtimali var, ama milyonda ama 10 milyonda 1. Aynı şey burada da geçerli. Şu ana kadar geçiren milyonlarca insan var ve onların hiçbirinde böyle bir sonuç yok. Sadece 1 vaka o da çok inandırıcı değil. Bence daha geçirme ihtimali düşük. Bu sezon için söylüyorum. İleride virüs mutasyona uğrar ve tekrar geçirirse o ayrı. Aynı virüsle tekrar enfeksiyon geçirdiğini iddia etmemiz zor." ifadelerini kullandı.

TEK ÇARE KORKMADAN TEDBİR

Prof. Dr. Tufan Tükek, vatandaşlara sakin olmaları uyarısında bulunurken, "Panik yapmaya gerek yok. Korkmadan tedbirlerimizi alalım. 'Bu hastalık herkese bulaşacak.' diye bir kural yok. Büyük ihtimalle birçoğumuz bu hastalığa yakalanmadan bu süreci atlatacağız. Hastalanan kişiler için sistemimiz yeterli. Gerekli ilaçları alabiliyorlar, takip sistemleri gayet iyi. Tek yapmamız gereken aşı çalışmaları bitene kadar, aşılama yaygınlaşana kadar tedbirler uymak, kendimizi korumak." şeklinde konuştu. (AA)

Prof. Tükek: 'Koronavirüs aşısı kasım-aralık aylarında çıkar' ile ilgili etiketler Korona Almanya Türkiye Çin Koronavirüsü covid-19 sars-cov-2 aşı aşılama
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.