Prof. Osman Erk: Koronavirüs Türkiye'yi teğet geçer!

Dünyanın 151 ülkesinde görülen ve binlerce insanın ölümüne neden olan Korona Virüsü ile ilgili müjdeli haber var. İstanbul Üniversitesi, Çapa Tıp Fakültesi İç Hastalkları öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Erk, ”Türkiye’nin nüfusu genç ve bağışıklık sistemi kuvvetli. Bu ve diğer alınan tedbirlerle, korona virüsünün Türkiye’yi teğet geçeceğini düşünüyorum.” dedi.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

'TÜRKİYE BU SALGINI EN AZ HASARLA ATLATACAK'

Prof. Erk, SuperhaberTV'ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: ”Koronavirüs salgını özellikle 60 yaş sonrası, altta yatan hastalıkları olan ve ilaç kullanan insanları olumsuz etkileyen bir hastalıktır. 0-10 yaş arasında bildirilmiş ölüm yoktur. 10-40 yaş arasında ölüm oranı binde 3 yani mevsimsel grip hastalığındaki oranlara benzer rakamlar. 70-79 yaş arasında ölüm oranı %8; 80 yaş sonrası ölüm oranı ise pik yaparak %14.8’e ulaşıyor. Türkiye nüfusu genç bir ülke. Ortalama yaş 30. Avrupa’da ölüm oranlarının en yüksek olduğu ülke olan İtalya’da ise ortalama yaş 46. İtalya zamanında karantina ve izolasyon önlem almadığı, lakayıt davrandığı ve yaşlı bir nüfusa sahip olup, sağlık sistemi organize olmadığı için bu felaketi yaşıyor. Türkiye zamanında önlemlerini kararlılıkla aldı. Hastalığın yoğun görüldüğü Çin, Irak, İtalya gibi ülkelerle hemen hava trafiğini durdurdu. Sınırlarda ve gümrük kapılarında gerekli önlemleri ivedilikle aldı, akılcı davrandı. Nüfus oldukça genç. Tüm bu faktörler hastalığın çok az görülmesine yol açtı. Dünyadaki gelişmelere paralel olarak okulların tatil edilmesi, spor müsabakaların tatil edilmesi son derece yerinde, stratejik önlemler olarak yararlı oldu.

“TÜRKİYE’NİN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ KUVVETLİ!”

Sağlık Bakanlığı’nın hiçbir hata yapmaması oluşturulan bilimsel kurulun dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye’deki durumu yakından gözleyerek kamuoyunu bilgilendirmesi ve sağlık sisteminin buna göre organize edilmesi şu an için Türkiye’de herhangi çok ciddi bir durumun oluşmamasını sağladı. Önemli bir hata yapılmadığı taktirde gerekirse alınan önlemler sıkıştırıldığı taktirde herhangi bir sorun olmayacak gibi gözüküyor. Sağlık Bakanlığı süreci iyi yönetiyor.

KORONA TÜRKİYE’Yİ TEĞET GEÇECEK!”

Sağlık sistemi organize, karantina ve izolasyon önlemleri zamanında alındı, süreç iyi yönetiliyor. Nüfus genç ve bağışıklık sistemi kuvvetli. Tüm bu nedenlerle önemli bir hata yapılmadığı taktirde bu pandemi Türkiye’yi teğet geçecek gibi gözüküyor.

Özellikle 60 yaşını geçmiş, kronik hastalığı olan ve ilaç kullanan kişilerin bir süre evlerinde istirahat etmeleri; kalabalıklardan uzak durmaları, el hijyenine dikkat etmeleri, sağlıklı beslenmeleri, yeterli ve kaliteli uyku uyumaları, uygun koşullarda açık havada maske takarak ve diğer insanlarla aralarında en az bir metre olacak şekilde yürüyüş ve egzersiz yapmaları durumunda, sigara ve alkol kullanmadıkları taktirde onlar içinde ciddi olumsuz bir sonucun ortaya çıkmayacağını düşünüyorum.”

Prof. Osman Erk: Koronavirüs Türkiye'yi teğet geçer! ile ilgili etiketler Koronavirüs Korona hastalık salgın Koronavirüsü covid-19 kovid-19 bulaşıcı mı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.