Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul için felaket senaryosu yazanlara yanıt: Deprem olmayacak!

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’dan, İstanbul depremiyle ilgili SuperHaber’e ezber bozan açıklamalar...

Her gün yeni bir deprem haberiyle güne başlıyoruz. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması ve beraberinde beklenen büyük Marmara depremininin yaratabileceği yıkıma ilişkin öne sürülen çeşitli görüşler yürekleri ağızlara getiriyor.

Tüm uzmanların aksine beklenen büyük İstanbul depreminin bir spekülasyon olduğunu belirten Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kuzey Anadolu fay hattının depremselliğini ve stresini çarpıcı tespitleriyle SuperHaber YouTube kanalında masaya yatırdı.

‘’YALOVA, ADALAR, ORTA SIRT VE KUMBURGAZ FAYINI KIRAN BİR DEPREM SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’’

Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin yüreklere su serpen bir açıklamaya imza atan Prof. Üşümezsoy, ''130 kilometrelik fay 7.1’lik deprem yapar. 130 kilometrelik fayın deneysel olarak kırılması söz konusu değildir. Yalova fayı, Adalar fayı, orta sırt fayı, Kumburgaz fayı gibi fayları kıran bir deprem modeli söz konusu değildir.’’ ifadelerini kullandı.

‘’RİSKLİ FAY 6.5'LİK DEPREM OLUŞTURAN KUMBURGAZ FAYIDIR’'

Marmara bölgesinde riskli olan Kumburgaz fayının 6.5’luk deprem yaratabileceğine vurgu yapan Şener Üşümezsoy, ‘’Kırılmayan riskli fay hattı küçük ama 6.5'luk deprem oluşturan Kumburgaz fay hattıdır. Bu Kumburgaz segmenti değildir, Kumburgaz sırtının önündeki çukur içidir.’’ dedi.

‘’EN BÜYÜK KIRILMA GÖLCÜK’TEN DEĞİL, SAPANCA’DAN BAŞLAR’’

Marmara bölgesindeki fay hattının stresini değerlendiren Üşümezsoy, ‘’1912’de Saros’da kırılan fay Gaziköy’de karada kalmış, Marmara Denizi’ne ilerlememiştir. Adalar fayı ile orta sırttaki fay arası noktasındaki kırılma doğuya doğru ilerleyemez. Orta sırt ile Kumburgaz fayı arasındaki 10 kilometre boşluk nedeniyle kırılma Kumburgaz çukuruna ilerleyemez. İlerleme dümdüz şekilde gidiyor. Gölcük’teki en büyük kırılmanın olduğu yer oradan değil, Sapanca’dan başlar. Sapanca kırılınca buradaki stres büyük aspartideki direnci kırarak kırılmayı gerçekleştirir. Kırılma büyük aspartide başlar, yırtılmanın yarattığı stres en büyük aspartiyi kırar.’’ sözleriyle Sapanca’daki kırılmaya dikkat çekti.

‘’YEŞİLKÖY, BÜYÜKÇEKMECE, SİLİVRİ VE ORTA SIRTI KESEN BİR FAY MODELİ GERÇEK DEĞİLDİR’’

Beklenen büyük Marmara depremi modelinin gerçek olmadığını öne süren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy,  ’Yeşiköy’den Büyükçekmece’ye, ya da Büyükçekmece’den Silivri’ye kadar giden orta yükseltiyi kesen bir fay koyarak öne sürdükleri model gerçek değildir. Bölgeden öyle bir fay geçmiyor.’’ şeklinde konuştu.

‘’EREĞLİ’DE 50 KİLOMETRELİK FAY 7’LİK DEPREM YARATABİLİR’’

Kuzey Anadolu fay hattının depremselliğini değerlendiren Üşümezsoy, Ereğli sırtına ilişkin kritik uyarılarda bulunurken, ’’Batı Marmara’da Ereğli sırtında 8 kilometre atımlı bi fay mevcuttur. Kuzey Anadolu fayı Batı Marmara’da Tekirdağ-Silivri çukurunda Ereğli sırtını keser. Derinlik 20 kilometredir. 50 kilometrelik bir fay 7’lik bir deprem yaratabilir. Batıda Ereğli çukurunu kesen fay Kumburgaz çukuruna ve orta yükseltiye doğru gitmiyor. Fayla birlikte orta sırt denilen Yeşilköy-Büyükçekmece arasındaki sırtı kesen bir fay söz konusu değildir. Orta sırt denilen ve Yeşilköy-Büyükçekmece arası giden ve Adalar fayını çeken bu fay söz konusu değildir.’’ sözlerini kullandı.

‘’ADALAR FAYI ÖLÜ BİR FAYDIR’’

Ereğli ile Kumburgaz fayı arasında bir ilişki olmadığını vurgulayan Şener Üşümezsoy, Adalar fayının ölü bir fay olduğuna vurgu yaparken, ‘’Batı Marmara’daki Tekirdağ-Silivri fayı Kumburgaz çukuruna uzanmamaktadır. Kumburgaz çukurundaki fay terstir. Orta sırttaki adalar fayıyla ilişkisi yoktur. Orta sırttaki fay yanalıtımlı fay yanalıtımlı olmadığı gibi adalar fayının devamı ölü bir faydır. Adalar fayı da ölü bir faydır. Adalar fayı normal fay ise  20 kilometrelik bir fay 60 kilometrelik bir fayı 4-5 kilometre çekip ayırıp Marmara Denizi Çınarcık çukurunu açamaz.’’ dedi.

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un açıklamaları SuperHaber YouTube kanalında…

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy'dan İstanbul için felaket senaryosu yazanlara yanıt: Deprem olmayacak! ile ilgili etiketler Şener Üşümezsoy İstanbul Marmara Denizi deprem 17 Ağustos Depremi Yalova Büyükçekmece Çınarcık

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.