Pragmatizm nedir? Felsefede faydacılık ne anlama gelir?

En temel anlamıyla pragmatizm, tüm eylem ve bilgilerden sağlanan fayda olarak tanımlanan felsefi bir akımdır. Pragmatizm kavramının tanımı ve içeriği büyük bir merakla araştırılan konular arasında. Peki, pragmatizm nedir? Ayrıntılar haberimizde...

Felsefe derslerinin dışında, günlük hayatta da çok sık karşımıza çıkan "pragmatizm" ifadesi, basit anlamıyla "faydacılık" olarak ifade edilse de, felsefi bağlamda farklı dinamikleri içerisinde barındıran bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çerçevede pragmatizm kavramının içeriği merakla araştırılıyor. Peki pragmatizm nedir? Detaylar haberimizde... 

Pragmatizm nedir? Felsefede faydacılık ne anlama gelir?

PRAGMATİZM NEDİR?

 Pragmatizm, ''Pragma'' kelimesinden türetilmiştir ve ''yarar, çıkar'' anlamına gelir. Pragmatistler tüm olay ve olgulara ''ne işe yarar, ne fayda sağlar'' gibi sorularla yaklaşır. Bu noktada pozitivizm ile de benzerlikler gösterir. Pozitivizm gibi ilerlemeci bir anlayışa sahip olan faydacılıkta, önemli olan kavramlar ve teoriler değil, pratik uygulamalardır. Toplumların ve devletlerin ilerlemesi için, geleceğe yatırım yapmalı ve faydasız olan tüm nosyonlardan (kavramlardan) uzak durmalıdır.

 FELSEFEDE FAYDACILIK

Felsefede faydacılık ''iyi'' ve ''doğru'' olanın ön kabulüdür. Fakat ''iyi'' ve ''doğru'' gibi kavramlar rölatif (göreceli) olduğu için, neyin iyi ve doğru olduğunu tespit etmek için çoğunluğa bakılmalıdır. Buna göre çoğunluk tarafından faydalı olan her şey iyi ve doğru kabul edilmelidir. Bu akımın en önemli özelliklerinden biri pratik hayatta bir karşılığı bulunmayan ve uygulanamayan bilgilerin de ''yanlış'' kabul edilmesidir.

 

Pragmatizm nedir? Felsefede faydacılık ne anlama gelir? ile ilgili etiketler felsefe faydacılık pragmatizm
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.