Piyasadan dengelenme sinyalleri gelmeye başladı

Geçen haftaya TCMB damga vurdu. Merkez Bankası, çoğunun beklemediği şekilde yerinde, nicelik kadar niteliğini de kuvvetli adımlar sonrasında Türk mali piyasalarında var olan türbülans veya panik havasının da önüne geçti. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TCMB'nin 500 baz puan faiz artırımı yaparak 1 hafta vadeli repo ihale faizini (politika faizi) %45 seviyesinden %50 seviyesine yükseltmesi sonrasında, borç alma ve borç verme faiz oranlarını da (faiz koridorunun alt ve üst bandı) +/- 150 baz puandan +/-300 baz puana geldi. Böylelikle, TCMB, bankaların likidite ihtiyaçlarını gidermek için bazen politika faizinden (%50) fonlama yapmayıp, faiz koridorunun üst bandını yani %53 seviyesini göstererek aslında efektif anlamda 5 baz puandan da fazla bir faiz artırımına gitmiş oldu. 

Piyasadan dengelenme sinyalleri gelmeye başladı

Cuma günü ortalama fonlama maliyeti, %50 seviyesinden olan politika faizinin oldukça üzerinde ve %52,75 seviyesine gerçekleşti.

SPEKÜLASYONU ÖNLEDİ

TCMB'nin spekülasyonu önleyecek, paranın maliyetini artırıcı ve elbette geçen haftalardaki miktarsal sıkılaştırma adımlarını da değerlendirmek gerekirse, USDTRY kuru, Para Politikası Kurulu (PPK) öncesi 32,40'lı seviyelerden işlem görmesi ardından karar sonrası 31,75 seviyesine kadar gerilemiş ve Cuma günü 32 seviyesinin etrafında denge bulmuştu. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda bu durumu şöyle açıkladı: “Elbette, eski tecrübeler hemen unutulmuyor... Karar sonrası kur cephesinde yaşanan sert düşüşü TCMB'nin döviz satışı ile ilişkilendirenler olsa da, sayıların dili ile konuşursak, analitik bilançoya göre TCMB'nin net döviz pozisyonunda yaşanan değişimin 273 milyon dolar artış yönünde olduğunu görüyoruz. 13 günlük kesintisiz düşüş ardından yaşanan ilk artışın kura müdahale olmadığını gösteriyor.
Elbette, yüksek faizin kredi piyasasını soğutmaya başladığını, krediye ulaşımın da zorlaştığını (miktarsal sıkılaştırma) tüketicinin kredi olmadan talebi yavaşlattığını, şirketlerin yüksek kredi faizleri karşısında beklemeye geçerek yatırımı da yavaşlaması / ertelemesi elbette borsa için de iyi bir haber teşkil etmiyor. Yine de, TCMB'nin agresif adımlarının Türkiye'ye mesafeli bakan yabancı yatırımcının 'soğukluğunu' kıracağını ve Türkiye'ye geri geleceklerini fiyatlayan Borsa İstanbul'un lokomotif endeksi bankacılık sektörü, geçen haftayı %12,87 yükselişle güçlü bir şekilde tamamladı. Ana endeksin %3,20 yükseldiği haftada, sınai endeksi ise (faiz faktörü) haftayı küçük de olsa düşüşle tamamladı. CDS risk primi önemli bir değişim göstermeden 317 baz puan seviyesinde salındığını not edelim. Türkiye'de artık seçimler öncesinde son haftadayız. Bugünden itibaren siyasetin daha da ön plana çıkmasını bekliyoruz. 60 milyon seçmenden fazla kişinin sandık başına geçeceği yerel seçimler öncesinde dikkatler İstanbul ve Ankara'da olacaktır.”

Piyasadan dengelenme sinyalleri gelmeye başladı ile ilgili etiketler ekonomi TCMB
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.