Pandemi döneminde üretimi artıran beyaz eşya sektörü, bu yıl 480 milyon dolar yatırım bekliyor

Beyaz eşya sektörü pandemi sürecinde hammadde fiyatlarındaki yükselme ve tedarik darboğazlarına rağmen geçtiğimiz üretimi yüzde 17 artırırken, 2022 için hedefler de netleşmeye başladı.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre girdi fiyatlarındaki yükselme ve tedarik aksaklıklarına rağmen 2021'de beyaz eşya üretimi yüzde 17 yükseldi.

Geçtiğimiz yıl altı ana üründe beyaz eşya ihracatı adet bazında yıllık bazda yüzde 18 oranında artış gösterirken, derneğe üye firmaların Türkiye satışları bir önceki yıla göre yüzde 9, toplam satışları ise yüzde 16 oranında arttı.

Dernek başkanı Can Dinçer verilere ilişkin, “2021 yılında beyaz eşya satışlarımız bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artarak 34 milyon 407 bin 771 adete ulaştı. İhracat adedimiz 25 milyon 927 bin 342 olarak gerçekleşti. 2021 yılında elde ettiğimiz bu sonuçlar, hammadde fiyatlarındaki artış ve tedarik sıkıntıları gibi olumsuzluklara rağmen, süreci iyi yönettiğimizi gösteriyor.” yorumunda bulundu.

Dinçer beyaz eşya sektörünün araştırma-geliştirme ve teknolojide önemli yatırımlar yaptığını kaydederken, şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye’nin en fazla patente sahip sektörüyüz. 2022 yılının zorlu geçeceği yönündeki öngörülere rağmen umudumuzu koruyoruz. TÜRKBESD’e üye firmalar olarak geçen yıla göre yatırımlarımızı yüzde 30’un üzerinde bir oranda artırmayı planlıyoruz. 480 milyon dolara yaklaşan yatırım planlarımız ilave üretim tesisi, kapasite artışı, makine parkı yenilenmesi, dijital dönüşüme yönelik teknolojik inovasyon, enerji verimliliği, yeşil dönüşüme yönelik ürün tasarımı ve süreçlerini kapsıyor.

İhracat ivmemiz son 5 yılda daha da artmış durumda. Yıllık ihracat hacmimiz 4,5 milyar doları aştı. İhracatın öneminin giderek arttığı bir dönemde sektörümüzün maliyet yükünü azaltacak adımlar ise büyük önem taşıyor. 2022’de de ihracatımızı artırmaya devam edip, iç pazarda müşterilerimizin değişen taleplerine karşılık vererek başarılı bir yıl geçirmeyi hedefliyoruz.

Pandemi döneminde üretimi artıran beyaz eşya sektörü, bu yıl 480 milyon dolar yatırım bekliyor ile ilgili etiketler beyaz eşya TÜRKBESD
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.