Önlem alınmazsa milyonlar ölecek

Yemen'de büyük bir insanlık dramı yaşanıyor. Suriye gibi iç savaşın yaşandığı ülkede kan durmuyor. İki ateş arasında kalan siviller atılan bomba ve mermilerle ölmezse gıda ve temiz su bulamadığı için can veriyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres işte bu tehlikeye dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yemen'in dünyanın on yıllardır gördüğü en kötü kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Guterres "Acil önlem alınmazsa milyonlarca yaşam kaybedilebilir” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Yemen'de dünyanın en derin insani krizi yaşanıyor.

Bir yanda İran destekli Husi'ler diğer yanda Suudi Arabistan'ın başını çektiği koalisyonun havadan destek verdiği eski hükümet yanlıları kıyasıya savaşıyor. 

Siviller ise ya iki ateş arasında kalarak ölüyor ya da açlıktan. 

ABD ise sırf İran’a karşı yürüttüğü "azami baskı" kampanyasının bir parçası olarak Yemen'deki Tahran'ın desteklediği Husi grubunu kara listeye almaya hazırlanıyor.

Korkulan ise Husi bahanesi ile Yemen'e hayati yardımların ulaşmasının engellenmesi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin Husilere yönelik tehdidinin ardından uyarılarda bulunduğu bir açıklama yaptı.

Yemen'in dünyanın on yıllardır gördüğü en kötü kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğu konusunda uyarılarda bulunan Guterres, "Etkili olan herkesi felaketi önlemek için bu konularda acilen harekete geçmeye çağırıyorum ve ayrıca herkesin halihazırda vahim olan durumu daha da kötüleştirebilecek herhangi bir eylemden kaçınmasını istiyorum" diyerek "Acil önlem alınmazsa milyonlarca yaşam kaybedilebilir" dedi.

Birleşmiş Milletler, Yemen'de süren savaşları dünyanın en büyük insani krizi olarak tanımlıyor ve insanların yüzde 80'inin yardıma ihtiyacı olduğunu kaydediyor.

Birleşmiş Milletler Yardım Başkanı Mark Lowcock ise, BM’nin Yemen'deki insani yardım operasyonları için bu sene ihtiyaç duyduğunun yarısından azını yaklaşık 1,5 milyar dolar aldığını açıkladı. BM, 2019'da Yemen için 3 milyar dolar ödenek almıştı.

BM yetkilileri, ülkedeki ekonomik çöküş ve koronavirüs salgını sebebiyle daha da kötüleşen insani durumu düzeltmek için savaşı sona erdirmeyi ve barış görüşmelerini canlandırmak için çaba gösteriyor.

Önlem alınmazsa milyonlar ölecek ile ilgili etiketler Birleşmiş Milletler Yemen ABD İran gutteres husi kıtlık açlık
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.