Ocak-Eylül 2021 döneminde 6 milyar 422 milyon dolar hububat ve bakliyat ihracatı gerçekleşti

Hububat, bakliyat ve yağlı tohum sektörü, Ocak-Eylül döneminde 2020’nin aynı dönemine kıyasla yıllık bazda yüzde 22 artışla 6 milyar 422 milyon dolarlık ihracat kaydetti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan veri bildirimine göre Anadolu’da yetiştirilen 7 milyon 753 bin ton tarım ürünü yılın ilk 9 ayında 213 ülke ve serbest bölgeye ihraç edilerek 6 milyar 422 milyon dolar döviz geliri sağlandı.

Hububat ve bakliyat ihracatçıları Eylül ayına kadar en fazla geliri 909 milyon dolarla bitkisel yağlardan kazanırken, 2020’nin aynı dönemine göre ihracatı yüzde 36 artan bitkisel yağları 873 milyon dolar ile bisküvi-pasta ve 806 milyon dolar ile buğday takip etti.

Ülkeler içinde en fazla ihracat 2 milyar 529 milyon dolar ile Orta Doğu bölgesine gerçekleştirilirken, Irak’a 1 milyar 95 milyon dolar, Suriye’ye 392 milyon dolar ihracat yapıldı. ABD ile gerçekleştirilen işlemler ise Türkiye’ye 365 milyon dolar döviz girişi sağladı.

TOPLAM İHRACATTA YIL SONU HEDEFİNE ADIM ADIM

Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Kilis'in bağlı bulunduğu Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri, 2 milyar 76 milyon dolarla en fazla dış satımı yapan birlik oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, Türkiye’de yetiştirilen tarımsal ürünlerin dünya üzerinde pek çok yerde rağbet gördüğünü belirterek şu açıklamayı yaptı:

"Salgınla dijital dönüşümün hızlanması ve yoğun şekilde kullanılması ihracatçılarımızın işini kolaylaştırdı. İhracatçılarımız da hızla kendisini bu değişime adapte ederek yeni dünyanın yeni ticaret şekline uyum sağladı. İhracatçılarımız, dünyanın her yerinde başarıyla ihracat yapmaya devam ediyorlar. Sektörümüz ihracatının sürdürebilirliği için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca her pazarda kalıcı ve belirleyici olmak istiyoruz. Her yıl ihracatımız artarak ilerliyor. Yılın 9 ayındaki ihracata baktığımızda yıl sonu hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz."

Ocak-Eylül 2021 döneminde 6 milyar 422 milyon dolar hububat ve bakliyat ihracatı gerçekleşti ile ilgili etiketler İhracat hububat yağlı tohumlar baklagil