O tartışma yeniden alevlendi! Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi?

Dün, saat 15.28'de Ege Denizi'nde meydana gelen deprem İzmir ve civar iller ile İstanbul'da hissedildi. Eski CHP'li vekil Melda Onur'un depremden 2 saat önce kişisel Twitter hesabından yaptığı deprem uyarısı ise sosyal medyada geniş yankı buldu. Peki hayvanların davranışlarının deprem ile bir bağlantısı var mı? İşte bilimin cevabı...

Dün saat 15.28'de Ege Denizi'nde meydana gelen, Çanakkale'den İstanbul'a, Yunanistan'dan Bursa'ya kadar hissedilen deprem hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi tartışmasını da beraberinde getirdi.
Deprem sonrası Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında on binlerce paylaşım yapıldı.

Melda Onur'un deprem meydana gelmeden önce paylaştığı deprem uyarısı tweet'i ise en çok paylaşılan mesajlar arasında yer aldı. Zira eski CHP'li milletvekili Melda Onur depremden yaklaşık 2 saat önce kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu ifadelere yer vermişti.

ertyeryery

Peki şu aralar sıklıkla konuşulduğu gibi hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi? İşte bilimin yanıtı...

United States Geological Survey - ABD Jeoloji Kurumu (USGS) depremden önce yılanlar ve kuşların garip davranışlar gösterdiğine dair bugüne kadar pek çok iddia olduğunun altını çiziyor.

Kurumun internet sitesinde konuyla ilgili makalede benzer bağlantılar ile ilgili ilk iddianın MÖ 373'e kadar uzandığı belirtiliyor. Bilim insanların bu konu hakkında sayısız araştırma yaptığının altını çizen kurum henüz böyle bir bağlantının bilimsel olarak kanıtlanmadığını belirtiyor.

yrterye

Aynı makalede depremin yaydığı dalgaların insanlar tarafından hissedilmeden hayvanlar tarafından hissedildiği, bunun da depremden saniyeler önce hayvanların garip davranışlar sergilemesine neden olduğu bilgisine yer verildi.

Ancak bu depremi önceden hissetmek anlamına gelmiyor. Hayvanlar başlayan depremi insanlardan önce kavrıyor ve bu yüzden birkaç saniye önceden tepki veriyor.

O tartışma yeniden alevlendi! Hayvanlar depremi önceden hissedebilir mi? ile ilgili etiketler deprem Çanakkale hayvan paylaşım yılan
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.