Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu hayatını kaybetti

Güney Afrika’da ayrımcılık karşıtı mücadelesi ile bilinen ünlü Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında hayatını kaybetti.

Güney Afrika'da ırk ayrımcılığının sona ermesine yardımcı olan çalışmaları ile bilinen ünlü Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, 90 yaşında Cape Town'da öldü.

Başpiskopos Desmond Tutu, Güney Afrika'da birçok film ve kitaba konu alan siyah çoğunluğun gördüğü şiddeti ve acımasız baskıyı açık sözlülükle dile getirerek eleştirmişti. Tutu, 90'lı yıllarda ırkçılıkla ilgili işlenen suçlar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmış ve Gerçek ve Uzlaşma Komisyonu'na 10 yıl kadar başkanlık etmişti. Tutu'nun çalışmaları ona "Güney Afrika'nın vicdanı" unvanını kazandırmıştı.

Bakan Mondli Gungubele yaptığı açıklamada, Başpiskopos Desmond Tutu'nun ölümü nedeni ile Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın "derin üzüntüsünü" dile getirdiğini söyledi.

Ramaphosa yaptığı açıklamada, “Başpiskopos Tutu’nun vefatı, ulusumuzun bize özgürleşmiş bir Güney Afrika’yı miras bırakan seçkin Güney Afrikalı nesline vedasından bir başka yas sayfasıdır” ifadelerine yer verdi.

'Güney Afrika'nın vicdanı'  olarak da anılan Tutu, hem yurt içinde hem de yurt dışında oldukça tanınan bir kişilikti.

Apartheid (ayrımcılık) sistemi karşıtı yaptığı protestolarla tanınan Tutu, mücadelesi nedeniyle 1984 yılında Nobel ödülüne layık görülmüştü.

 

 

 

Nobel ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu hayatını kaybetti ile ilgili etiketler Desmond Tutu başpiskopos
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.