New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü!

New York Times Çin’in Uygurlara yönelik planlı bir propaganda saldırısı başlattığını doğruladı. Sosyal medyada yayınlanan 3.000'den fazla Çin merkezli propaganda videolarının izlenmesiyle ortaya çıkan sonuçlara göre, Çin rejiminin etkisi ve baskısı altındaki halkı yalan ifadelerle planlı bir şekilde propaganda kampanyasına zorladığı belirtildi.

New York Times gazetesi tarafından yakın zamanda yapılan bir ankette, Batı demokrasilerinin Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara ve diğer etnik gruplara karşı "soykırım" uygulamalarına tepki göstermesinin ardından, Çin'in yurtdışındaki sahte propaganda çalışmamalarının yoğunlaştığı ve dünya kamuoyunu ciddi bir şekilde etkilediğini gösteriyor.

Bilgilere göre New York Times ve ProPublica, sosyal medyada yayınlanan 3.000'den fazla Çin merkezli propaganda videolarını ortaklaşa analiz ettiği ve sonuç olarak Çin rejiminin etkisi ve baskısı altındaki halkı yalan ifadelerle planlı bir şekilde propaganda kampanyasına zorlarken uluslararası toplumun ciddi insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin'e yönelik eleştirilerini zayıflatmaya çalıştığını doğruladı.

YAPAY KAMUOYU OLUŞTURARAK SOYKIRIMI YALANLIYOR

Uzmanların tespitine göre Çin tarafından yayınlanan videoları ilk olarak Çin Komünist Partisi medya kuruluşlarına bir merkezden yüklendiğini gösteriyor. Daha sonra diğer Çin merkezli çevrimiçi platformlarınada paylaşılıyor. Sonunda Çin’de yasak olan Twitter ve YouTube gibi uluslararası sosyal medya platformlarında İngilizce veya alt yazılı olarak dolaşıma başlıyor. Bu platformlarda Çin rejimi ile bağlantılı bir takım sahte hesaplar sürekli bu videoları paylaşıyor. Ardından Çin devlet medyası ve diplomatlar videoları alıntılayarak aynı ağızdan propagandalarını sürdürüyor.

Bu videoları yapan kişilerin farklı geçmişlere ve mesleklere sahip, farklı yaşlardaki kadın ve erkekler olmasının yanısıra kullandıkları ifadeler ve cümle yapıları oldukça benzerlik taşıyor. Örneğin, YouTube ve Twitter'da dolaşan 2.000'den fazla videonun en az 280'inde "Ben Xinjiang’da doğup büyüdüm."gibi aynı ifade yer alıyor.

New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü!

SAHTE HESAPLARLA GÜNDEM YARATIYOR

New York Times muhabirleri, videonun yerel propaganda ajansları tarafından üretildiğini ve dağıtıldığını söyleyen Çinli adamlardan biriyle telefonda röportaj yaptı. Ayrıca, Twitter'da bu tür videoları paylaşan ve son aylarda kayıtlı olduğu tespit edilen 300'den fazla hesabı da inceledi. Çoğu diğer insanları takip etmiyor ve takipçi sayısı oldukça az. Bir bakışta feyk hesap olduğu anlaşılıyor.

Tıpkı devlet memurları gibi çalışan hesaplar Pekin saatine göre sabah 10'dan akşam 8'e kadar, esas olarak Doğu Türkistan'daki insanlık dışı uygulamaları yalanlamak ve Bölgedeki yaşamın mutlu mesut olduğu propagandası yapıyor.

ARTIK DÜNYA ÜLKELERİ SOYKIRIMI TANIYOR

Çin rejiminin propaganda saldırısının bu yıl 19 Ocak'ta, eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin'in Uygurlara yönelik eylemlerini "soykırım ve insanlığa karşı suç" olarak ilan ettiği gün başladığı aktarılıyorken Çin medyası o günden bu yana ABD’li yetkiliyi eleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda "yalan! saçmalık!" gibi sloganlar içeren 600'den fazla video yayınladığı biliniyor.

Daha önce Çinli yetkililerin Doğu Türkistan'daki yerel makamlara talimat vererek uluslararası toplumu kandırmak için Uygurları yalan ifade vermeye zorladığı belirlenmişti. Buna ek olarak çeşitli ülke büyükelçilikleri vasıtasıyla basın toplantısı düzenleyerek Uygurları yalan ifade vermeye zorlayan ve kamuoyunu yanıltmaya odaklı “Bizim Xinjiang Yahşi Yer” propagandası yapıyor.

New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü! - Resim : 2

ÇİNLİLERLE ZORLA EVLENDİRİLEN UYGUR KIZLARI HOR GÖRÜLDÜ

Yeni sızan görüntüler Uygurların Çinliler tarafından hor görüldüğü aşağılandığını gösteriyor.

Doğu Türkistanlı Erkeklerin büyük çoğunluğunu ya hapse veya Toplama kamplarına kapatan Çin rejim hükümeti her türkün evine bir Çinli yerleştirme politikası izliyor. “Kardeş Aile” projesi adı verilen bu siyasetin sonucu olarak Uygur Türkü kızları hükümetin baskısı ve rızası dışında Çinli erkeklerle evlenmeye zorluyor.

Çin kaynaklı sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılan Bir anne kızın durumu Çin’in zorunlu evlilik siyasetinin aslında ne olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Aksu’da çekilen görüntülerde Kocası Toplama kampında olduğu düşünülen bir Uygur Türkü Anne ve kızın zorla evlendirildiği Çinli tarafından hor görüldüğü aşılandığı kaydediliyor.

KÖLE İŞÇİLİKTEN HİZMETÇİLİĞE KADAR

Anne kızın Çinli adamın hizmetine verilmiş gibi ayaklarını yıkadığı, zulmü idrak edemeyecek kadar küçük olan kızın Çinli adama sarıldığı ve kadının yüz ifadelerinden buna mecbur oldukları okunabiliyor.

Daha önceki raporlar ve Uygur mahkemesinde ifade veren tanıkların beyanları, birçok Uygur kızının, hapiste olan aile üyeleri üzerinden şantaj veya tehdit yoluyla Çinli erkeklerle evlenmeye zorlandığını doğruluyor.

New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü! - Resim : 3

Ayrıca Çin’in kardeş aile politikasından zarar gören veya benzeri durumlarda Çinlilerle beraber yaşamaya zorlanan Müslüman kadınlar diasporadaki Doğu Türkistan Alimler birliği veya ulaşabildiği diğer din adamlarından intihar etmenin fetvasını sorduğu biliniyor.

ÖNCE KARŞILIK VEREMEYECEK HALE GETİRDİLER

Zira elde edilen diğer görüntülerde Çin rejim hükümetinin Çinlilere zarar gelmesi veya zulüm karşıtı olası saldırıların önüne geçmek için Doğu Türkistan’daki esnaflar ve İş yerleri, Seyyar satıcılar, Çiftçiler ve bireylerin dahi tümüne gündelik yaşamında kullanmakta olduğu makas, Çakı, bıçak, satır, balta, kürek Orak, gibi kesici aletlerini, ikamet ettiği bölge polis amirliğine götürüp kayıt ettirmesini ve edevat sahibinin adını, kimlik numarasını ve Barkod koydurma zorunluluğu getirdiği belgeleniyor.

ABD MECLİSİ: ÇKP’NİN VAR OLMADIĞI DÜNYA İSTİYORUZ

ABD Temsilciler Meclisi, “100 yıllık Çin Komünist Partisinin tarihini insanlığa suç ve soykırımcı olarak nitelendirdi.

Amerika’nın sesi VOA Haberine göre, Çin Komünist Partisi yüzüncü yılını kutlamaya hazırlanırken, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Çin'in geçtiğimiz yüzyıldaki ağır insan hakları ihlallerini kınayan bir kararı onayladı.

25 Haziran'da Temsilciler Meclisi üyesi Mike Gallagher, her iki partiden bazı milletvekilleriyle birlikte, Çin Komünist Partisi'nin geçen yüzyılda insan haklarını ihlal ettiğine ve özgürlük için savaşan Çin halkının yanında olduğuna karar verdiğini açıkladı.

Washington Gözlemci gazetesi Çin Komünist Partisi'nin baskı, işkence, toplu hapsetme ve soykırım da dahil olmak üzere ağır insan hakları ihlallerini şiddetle kınayan kararın bazı ayrıntılarını yayınladı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Çin halkının kendi kaderini tayin etme hakkını ve ifade özgürlüğünü desteklediğini vurgulayan kararda ABD hükümetini ve müttefiklerini Çin'deki insan haklarını ve özgürlükleri desteklemeye çağırı yapılırken “Çin Komünist Partisinin olmadığı bir günü sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerine yer veriliyor.

ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ'NİN TARİHİ

Kararda, geçtiğimiz yüz yıldaki olaylar sıralanırken 1940'larda Çin Komünist Partisi'nin "toprak reformu hareketi" sırasında 2 ile 3 milyon sivilin öldürüldüğü ve 1949'da Doğu Türkistan’ın işgali sırasında Çin Kızıl Ordusu tarafından tarihte işlenen bir dizi vahşet anlatılıyor. Tibet'in ilhakı, Dalai Lama'nın 1959'da yurt dışına kaçmaya zorlanması ve Mao Zedong'un 1950'nin sonunda başlayıp 1960'ların başlarına kadar sürdürdüğü "Büyük Atılım" hareketi ve buna ek olarak Komünist Parti tarım kooperatiflerinin sebebiyet verdiği büyük kıtlık sırasında yaklaşık 40 milyon insanın açlıktan ölmesi insanlık tarihinin en feci olayları olarak nitelendiriliyor.

New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü! - Resim : 4

ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ İNSANLIĞA KARŞI “SOYKIRIM” SUÇU İŞLİYOR

Kararda yine Çin Komünist Partisi'nin 1966'da Mao Zedong tarafından başlatılan ve on yıl süren sözde "Kültür Devrimi" sırasında milyonlarca vatandaşı keyfi olarak tutuklaması ve infaz etmesi, 1989’da Tiananmen Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı Öğrenci hareketini kanlı bastırdığı ve protestocuları katlettiği, 1979'dan 2015'e kadar ölüm cezaları uygulaması 2016’nın sonlarından gümümüze denk Çin komünist Partisinin Doğu Türkistan’daki Uygurlar başta diğer etnik gruplara yönelik Toplama kampları, Zorunlu kısırlaştırma, köle işçi Çalıştırma, çeşitli deneylerde kobay olarak kullanma ve Mahkumlardan rızası dışında Organ çalma gibi uygulamalarla insanlığa karşı suç ve Soykırım yaptığı vurgulandı.

Ayrıca 2019’da Çin Komünist Partisi'nin Hong Kong halkını bastırarak insan hakları ihlalleri yaptığı ve yakın tarihte de Tayvan’ın güvenliği için tehdit oluşturduğu açıkça belirtiliyor.

New York Times Çin'in propaganda oyununu çözdü! ile ilgili etiketler Çin New York Times Doğu Türkistan Anket uygurlar propaganda
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.