NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den dikkat çeken Türkiye açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "çok değerli bir müttefik" olarak nitelediği Türkiye'nin, İttifak'a savunma sanayisi alanında sunduğu katkıya dikkati çekerek önemli açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, Türkiye'nin savaş uçağı KAAN sorusuna da yanıt verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'yi "çok değerli bir müttefik" olarak nitelendirerek, Türkiye'nin İttifak'a savunma sanayisi alanında sağladığı katkıya vurgu yaptı. Stoltenberg, Türk hükümetinin ve savunma sanayisinin savaş uçakları dahil yeni üst düzey gelişmiş kabiliyetlere yatırım yapma çabalarını memnuniyetle karşıladığını belirtti ve bu çabanın önemini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin uzun yıllardır etkili bir şekilde ürettiği ve kanıtlanmış başarısıyla bilinen Bayraktar insansız hava araçlarını da memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

 

Stoltenberg, Türkiye'nin NATO'ya katılmasının 72. yılını kutlayarak Türkiye'nin İttifak'a sunduğu katkıları önemsediğini belirtti. Ayrıca, Türk savunma sanayisinin NATO'nun mevcut ve gelecekteki imkan ve kabiliyetlerindeki yerine de dikkat çekti. Ancak, Avrupa Birliği'nin (AB) kendi savunma stratejisini geliştirirken attığı adımların NATO çatısı altında yürütülen faaliyetler nezdinde bir ikilem oluşturup oluşturmadığı konusunda ise net bir değerlendirme yapmadı.

Eski Norveç Başbakanı olan Jens Stoltenberg, 32 üyeli NATO'nun genel sekreterliği görevini 1 Ekim 2014'ten bu yana sürdürmektedir. Stoltenberg'in görev süresi daha önce 4 kez uzatılmıştır. Geçen yıl temmuz ayında yapılan son uzatma ile görev süresi 1 Ekim'de sona erecek.

NATO kariyerinde yaklaşık 10 yılı geride bırakan Jens Stoltenberg, İttifak'a yeni bir genel sekreter arayışında kendisinin yer almayacağını ve göreve yeniden talip olmayacağını belirtti.

Stoltenberg, Türkiye'nin 72 yıllık NATO üyeliğinde tanık olduğu 10 yılda, müttefik liderlerle kurduğu yakın işbirliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yürüttükleri çalışmaları da anlattı.

 

"TÜRKİYE NATO İÇİN ÖNEMLİ, VE ÇOK DEĞERLİ"

"Türkiye'nin savaş uçakları dahil yeni üst düzey gelişmiş kabiliyetlere yatırım yapma çabası önemli"

Bu yıl Türkiye, NATO'ya katılımının 72. yılını kutluyor. İttifak'a yaklaşık 10 yıl hizmet etmiş bir NATO Genel Sekreteri olarak Türkiye'nin NATO'ya katkısını nasıl değerlendirirsiniz? sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Türkiye, NATO için önemli ve çok değerli bir müttefiktir. Ülke, 72 yıldır bu ittifakın üyesidir ve geçen ay Türkiye'nin NATO'ya katılımının 72. yıl dönümünü kutladık. Türkiye, NATO'nun ortak güvenliğine ve savunmasına birçok farklı şekilde katkıda bulunmuştur. Sahip olduğu büyük ve iyi eğitimli ordusuyla Türkiye, İttifak'ın en büyük ikinci ordusuna sahiptir. Ayrıca Kosova, Irak ve diğer NATO misyonlarına katılarak önemli bir rol oynamıştır. Coğrafi olarak stratejik konumu, Türkiye'yi NATO için önemli kılmaktadır; zira ülke, Irak ve Suriye'nin yanı sıra Karadeniz ve kuzeyde Rusya ile sınırdaş bir konumdadır. Türkiye ayrıca terörle mücadelede önemli bir rol üstlenmiş, özellikle IŞİD'e karşı mücadelede NATO müttefiklerine destek sağlamıştır. Bu mücadelede Türkiye'deki altyapı üslerinin kullanılması da dikkate değerdir. Dolayısıyla Türkiye'nin NATO ittifakının kilit bir parçası olarak kalmaya devam etmesi için sarf ettiği tüm çabaları takdirle karşılıyorum."

 

TÜRKİYE BAŞARISINI KANITLADI

Stoltenberg savaş uçağı KAAN ve Türk savunma sanayisinin bugünün ve geleceğin NATO'sundaki rolü hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

"Savunma sanayisi son derece kritik bir öneme sahiptir, özellikle Ukrayna'daki çatışmalar, güçlü bir savunma sanayisine sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu açıkça göstermiştir. Türk hükümetinin ve savunma sanayisinin, savaş uçakları gibi yeni ve gelişmiş kabiliyetlere yatırım yapma çabalarını memnuniyetle karşılıyorum; bu adımların önemi oldukça büyüktür. Türkiye'nin uzun yıllardır etkin bir şekilde kullanılan ve başarısını kanıtlamış olan Bayraktar insansız hava araçlarını üretmesi de memnuniyet vericidir. Bu araçlar, Ukraynalılar gibi başka ülkeler için de kendi topraklarını savunmada önemli bir rol oynadılar.

"TÜRKİYE İLE DAHA FAZLA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDE OLACAĞIZ"

Türk savunma sanayisi ile diğer NATO ülkelerinin savunma sanayileri arasında daha fazla işbirliği yapılacağına dair yapılan duyuruları memnuniyetle karşılıyorum. Ayrıca ABD'nin artık daha fazla F16 savaş uçağını yenileyecek ve teslim edecek olması, Kanada ve Türkiye'nin Bayraktar insansız hava araçları ve bu araçların Kanada tarafından sağlanan parçalarıyla ilgili çalışmaları, aynı zamanda İsveç ve Türkiye'nin savunma sanayisi projelerini birlikte geliştirmek için daha yakın çalışacaklarını duyurması oldukça memnuniyet vericidir. Bu, Türkiye'nin bir müttefik olarak yaptığı bireysel katkıların ötesindedir. Ancak asıl önemli olan, Türkiye'nin askeri kabiliyetlerin geliştirilmesi ve üretilmesinde tüm müttefiklerle birlikte çalışmasıdır."

"(Cumhurbaşkanı Erdoğan) Kendisi kararlı bir NATO müttefiki, birlikte çalışmaktan memnunum"

"Müttefik liderlerle kurduğum yakın işbirliğini de çok kıymetli görüyorum" diye sözlerini sürdüren Stoltenberg Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yakın işbirliklerine de dikkat çekti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllar boyunca geliştirdiğim dostluk ve işbirliğini de değerli buluyorum. Kendisi kararlı bir NATO müttefiki, birlikte çalışmaktan memnunum. Kendisiyle terörle mücadele, ortak savunmamızın güçlendirilmesi ve Ukrayna'ya destek dahil pek çok farklı alanda çalışma imkanı buldum."

AA

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'den dikkat çeken Türkiye açıklaması ile ilgili etiketler NATO Cumhurbaşkanı Savunma sanayi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.