Meta, büyük değer kaybından Apple'ı suçladı: Apple'ın son güncellemesi ne içeriyor?

Teknoloji dünyasının en önemli şirketlerinden Meta, hisse fiyatlarında yaşadığı düşüşle büyük şok yaşıyor. Meta yönetimi, yaşadıkları büyük değer kaybının Apple'ın son güncellemesinden kaynaklı olduğunu savunuyor. Ancak diğer büyük şirketler bu güncellemeden o kadar da çok etkilenmediklerini açıkladı.

Facebook'un çatı şirketi Meta geçtiğimiz perşembe günü büyük şok yaşadı ve piyasa değeri 200 milyar lira düştü. Meta'nın borsada yüzde 20 değer kaybetmesinde Facebook'un tarihinde ilk kez günlük kullancısı sayısında düşüş yaşaması da etkili oldu.

Meta yönetimi üst üste şoklar yaşarken, şirket yönetimi suçu farklı mecralarda aramaya devam ediyor. Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Facebook'taki düşüşün TikTok'un yükselişine bağlamıştı. Meta yönetimi şimdi de hisse değerlerindeki düşüşü Apple'ın gizlilikle ilgili son güncellemesinden kaynaklandığını savunuyor.

Kullancı verilerinin güvenliği konusunda sürekli kendisiyle övünen Apple ile Facebook arasında bir süredir gerilim yaşanıyordu. İki dev şirket arasındaki gerilim Apple'ın yeni güncellemesi ile tırmandı. Meta, söz konusu güncelleme nedeniyle gelir modelinin engellenmesinden endişe ediyordu.

Meta'nın yaşadığı endişe piyasaya da yansıdı ve hisseleri perşembe günü yüzde 26 değer kaybetti.

META, APPLE'I SUÇLADI

Meta büyük düşüşün şokunu yaşamaya devam ederken, bu durumun sorumlusu olarak da Apple'ın son gizlilik güncellemesini ve dev şirketle artan rekabeti gösterdi.

Apple'ın yaptığı son güncellemenin reklamverenlerin reklamları potansiyel müşterilere hedefleme ve reklamların etkinliğini ölçme becerisine zarar vereceği belirtiliyor. Meta yönetimi, Apple'ın son güncellemenin kendilerine faturasının 10 milyar dolar olmasını bekliyor. Meta Finans Direktörü Dave Whner, iOS'ta yapılan son güncellemenin 2022 yılında kendilerine olumsuz yansımasını beklediklerini söyledi.

APPLE'IN SON GÜNCELLEMESİ NE İÇERİYOR?

Apple, iOS'ta yaptığı son güncellemede gizlilik ilkelerinde değişiklik yaptı. Güncelleme ile birlikte kullanıcılar, uygulamaların reklam amacıyla çevrimiçi etkinliklerini izlemesini engelleyebilecek. Böylece iPhone kullancıları istemedikleri veri takiplerinden vazgeçebilecek.

Apple'ın son değişikliğinin büyük şirketleri çok fazla etkilemediği görüldü. Snap, yaptığı açıklamada Apple'ın son güncellemesinin kendilerini beklentilerin çok altında etkilediğini belirtti. Öte yandan dev şirketin hisselerinde ciddi artış görüldü.

Amazon da benzer yönde bir açıklama yaparak, Apple'ın son güncellemesi sonrası markaların kullancılara reklam yoluyla ulaşmasında büyük bir değişim gözlemlemediklerini bildirdi.

SuperHaber Özel / Serkan Talan

Meta, büyük değer kaybından Apple'ı suçladı: Apple'ın son güncellemesi ne içeriyor? ile ilgili etiketler Facebook Apple IOS Meta güncelleme
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.