Merkez’in faizde hamlesi ne olacak?

Piyasalar hem Türkiye’de hem yurtdışında merkez bankalarının alacağı kararlara odaklandı. İçerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizde ne karar vereceği beklenirken ABD’de ise FED’in ne yapacağı merak konusu… İşte borsadan dövize, faizden CDS’e kadar beklentiler…

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TCMB'nin yaklaşık 2 haftadır uyguladığı sert miktarsal sıkılaştırmanın reel sektör üzerindeki etkisi ya da otoritenin çektiği el freni sonrası Türk mali piyasalarında gözler döviz piyasasındaki hareketlilikten ziyade yükselen faizlerin can yaktığı hisse senetlerine çevrildi.

Merkez’in faizde hamlesi ne olacak?

Seçim sonrası kredi kartlarına yönelik ilave tedbirler ile bu etkinin daha da pekişmesi göz ardı edilmiyor. BIST100 ana endeksi bankacılık hisselerinde yoğunlaşan alımların ışığında 6 günlük kesintisiz düşüşünün ardından hayata dönerek günü %2,4 oranında yükselişle tamamlarken, Bankacılık endeksi ise %5 yükseldi.  

Fitch'in not artırımı ve artırım ardından telekonferans düzenleyerek çizdiği / anlattığı ılımlı tabloya rağmen son haftalarda fiyatın kendisinin başka bir 'hikâye' anlattığını görüyoruz. Yurt içi yerleşiklerin eriyen TCMB rezervlerine paralel geçmiş tecrübelerin acı hatırası ile dövizi bir kez daha güvenli liman olarak görmek suretiyle geçen haftalarda 'radikal' bir şekilde alıma geçmeleri, döviz piyasasında ikili bir fiyat davranışının oluşması, yabancı yatırımcının hisse ve tahvil piyasasından 3 haftadır uzaklaşması sonrası TCMB adımları ile sert yükselen kredi ve mevduat faizleri talebin keskin bir şekilde yavaşlayacağı beklentisi ile hisse senetlerinde pek de alışık olmadığımız 6 günlük kesintisiz bir düşüşün önünü açmıştı. 

Kıbrıs İktisat Bankası’nın günlük bülteninde şu yorum yapıldı: “Buraya kadar olan kısmı zaten kaç gündür işliyoruz da asıl sorulması gereken soru şu: Dün ne oldu da Borsa İstanbul Bankacılık endeksi günü %5 yükselişle tamamladı? Acaba bir beklenti mi satın alınıyor? Kanaatimizce, yatırımcı güveninde herhangi bir erozyona sebebiyet verilmek istenmemesi sebebiyle TCMB'nin yarın sonuçlanacak olağan PPK toplantısında faiz artırımı fiyat davranışına girmeye başladı. Her ne kadar anketlerde faiz artırım ihtimaline zayıf bir şans tanınsa da, son günlerde cereyan eden gelişmeler ardından TCMB'nin yarını pas geçmeyeceğini düşünmeye başladık. Bu yönde bir adımın da piyasalar cephesinde memnuniyet yaratacağına kesin gözüyle bakıyoruz. TCMB'nin atmış olduğu adımlara rağmen dezenflasyonist sürecin sağlanamaması sonrası gerekirse ilave sıkılaştırma yapılacaktır sözünün de arkasında durması, yatırımcı güveni açısından önem arz ediyor.”

CDS PRİMİ YERİNDE SAYIYOR

USDTRY kuru 31 seviyesinde enerjisini çok hızlı bir şekilde boşaltarak 32 seviyesine ayak basması sonrasında yükseliş ivmesi biraz da olsun yavaşlarken, interbank ile Kapalıçarşı arasında (32,40 - 33,40) 1 basamak fiyat makasının korunduğunun, CDS risk priminin ise son günlerde sıkıştığı 310-320 baz puan seviyesinin üst tarafını zorladığını, 2 yıllık gösterge bileşik faizin ise %49 seviyesine dayanarak son dönemlerin en yüksek seviyesinden işlem gördüğünü not edelim.  

Dünyada ise bugün dikkatler FED'in gece geç saatlerde sonuçlanacak olağan FOMC toplantısına çevrildi. Her ne kadar faiz oranlarının sabit tutulacağına kesin gözüyle bakılsa da, Başkan Powell'ın mikrofon karşısında kullanacağı üslup ve beraberinde satır aralarında vereceği mesajlar kadar üyelerin tahminleri de önem arz edecektir. Mesela üyelerin faiz indirim beklentilerinde bir değişiklik olacak mı? FED'in Mart 2022'de 9 trilyon dolar seviyesine yükselen bilanço büyüklüğünün 1 yıl ardından 7,6 trilyon dolar seviyesine gerilediğini gördük (bakınız grafik). FED, bilanço büyüklüğü ile ilgili bir karar alınacak mı? Tüm bunların cevabına göre piyasaların da şekilleneceğini düşünüyoruz. 

Geride bıraktığımız hafta A︎BD'de peş peşe açıklanan enflasyon verilerinin beklentiyi aşması sonrası doların bir miktar da olsun güçlendiğini görmüştük. Mesela 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi bu hafta %4,30 seviyesinin hemen üzerine yükselerek son 4 ayın en yüksek seviyesine gelirken, Dolar endeksinin de son 2 haftadır yükseliş eğiliminde olduğunu not edelim. EUR neredeyse 2 hafta önce olumlu piyasa beklentilerine paralel artan risk iştahı ile 1,10 seviyesine dayanmışken, bu sabah 1,0860 seviyesine kadar geriledi.  

FED'in faiz indirme hatta bilanço genişletme ihtimalini satın alan faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı, doların güçlendiği bir ortamda dirençli görünerek 2,160 dolar seviyelerinde sakin ve yatay bir seyir izlerken, direnişin parası Bitcoin bize acımasız volatilitesinin bir kez daha anımsattı. ABD enflasyon verileri öncesi  kurumsal yatırımcıların ETF alımlarının olumlu rüzgârını arkasına alan ve 73,600 dolar seviyesine kadar ilerleyerek rekorunu yukarılara taşıyan Bitcoin, bu sabah 61 dolar seviyesinin diplerine kadar geriledi. Teknik bir bakış açısıyla, 59,650 dolar seviyesinin destek görevi üstlenememesi durumunda, daha da aşağı seviyelerin gündeme gelme ihtimalini göz ardı etmemeye başladık. Petrol cephesinde ise Brent cinsi ham petrolün 88 dolar seviyesine dayanarak son 4 ayın zirvesine geldiğini not edelim. Emtia fiyatlarının genelinde de yükseliş yaşandığını not edelim. Acaba bu süreçte

Çin'in bir etkisi var mı?  

Gözler her ne kadar FED toplantısına çevrilmiş olsa da, hisse senetleri cephesinde dün gece genel havanın olumlu tarafta kaldığını da not etmek gerekiyor. ABD hisse senedi endeksleri geceyi yükselişle tamamlarken, dün akşam lokomotifin teknoloji hisseleri yerine sanayi hisseleri olduğunu gördük. Dow Jones sanayi endeksi geceyi %0,8 artıda tamamladı.  
Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında temkinli de olsa ılımlı bir tablo görüyoruz. Beklentileri aşan enflasyon verileri ardından FED'in bu yıl daha yavaş bir faiz indirim sinyali verebileceği endişeleri piyasaları yormaya başladı. Dün Japonya Merkez Bankası'nın bir devrin sonuna işaret eden faiz hamlesine rağmen Japonya'da politikanın bir süre daha 'destekleyici' kalacağı beklentisi ile YEN bu sabah 151,50 seviyesine gelerek tüm zamanların en zayıf seviyesi olan 151,94 seviyesinin kıyısında (4 ayın en düşük seviyesi) bir kez daha bekliyor!  

Gözler bugün FED, yarın TCMB toplantısına çevrilmişken, makro cephede ise bugün Türkiye'de tüketici güven endeksi ve merkezi yönetim borç stoku takip edilecektir. Özellikle seçim sonuçlarına barometre görevi üstlenen tüketici güven endeksini merakla bekliyoruz. Yurt dışı cephede ise, İngiltere'de açıklanacak TÜFE enflasyonu takip edilecektir.

Merkez’in faizde hamlesi ne olacak? ile ilgili etiketler ekonomi Merkez Bankası TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.