Merkez faizleri artıracak mı?

Türk mali piyasalarında var olan 'limoni' hava dün de devam etti. Döviz piyasasında artan tansiyon ve TCMB'nin faiz artırımlarına rağmen henüz dezenflasyonist sürecin istenilen düzeye ulaşmaması sonrası geçen hafta yeni önlemler alan TCMB, miktarsal sıkılaştırmaya giderek faiz artırmadan faiz artırım etkisi yaratmak suretiyle piyasa faizlerinin sert bir şekilde yükselmesine neden olmuştu. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Faizin enflasyon karşısında yeteri kadar koruma sağlayamadığı ortamda Türk insanın güvenli liman olarak sığındığı hisse senetleri, bu sefer de yükselen faizlerin gölgeside satıcılı bir seyir izliyor. Bu bağlamda, BIST100 ana endeksinde düşüş 6. güne taşındı! Kıbrıs İktisat Bankası analistleri, “Otoritenin almış olduğu önlemlerin amacı (şifa etkisi) her ne talebin soğuması olsa da, yan etkisi hâliyle borsa üzerinde baskı kurmaya devam ediyor”yorumunu yaptı.

Merkez faizleri artıracak mı?

Bankanın bilgilendirme notunda şu görüşlere yer verildi: “Yükselen mevduat faizleri (risksiz bir yatırım aracı) hisse senedi piyasalarından para çıkmasına neden olurken, krediye ulaşımın zorlaşması ve de pahalı olması kredili işlemlerde borçlanma maliyetini artırarak şirketlerin de yatırım kapasitesini baltalamak suretiyle ekonominin soğumasına; bunun da hâliyle şirket cirolarına yansıyarak şirket performanslarını sorunlu hâle getiriyor. 

Teknik bir yaklaşımla, 7,200 endeks seviyesinden başlayan yükselişin eğer Şubat sonu 9,450 seviyesinde bittiğini düşünürsek, bu hareketin %50 düzeltme seviyesinin 8,330 endeks seviyesine işaret ettiğini not edelim. USDTRY kuru TCMB'nin tabir caizse el frenini çekmesi ardından azalan tansiyonla bu sabah 32,34 seviyesine gelirken, Türkiye'nin yabancı indinde risklerini yansıtan 5 yıl vadeli CDS risk primi de 310-315 baz puan aralığında ama geçe haftarda kaydettiği 280 baz puan seviyesinden uzak bir noktada işlem görmeye devam ettiğini not edelim. 

Hazır faiz hadlerinden söz etmişken, dün açıklanan konut fiyat endeksi son aylarda enflasyonun altında artış kaydederek fiyatların da reel olarak düştüğünü gösterdi! Yükselen faiz hadlerinin konut sektörünü de hırpalama başladığını not edelim. Öte yandan, Hazine'nin dün düzenlediği 2 yıl vadeli tahvil ihracında ortalama bileşik faiz %47,49 düzeyinde sonuçlandı. Son haftalarda cereyan eden gelişmeler ardından, acaba Perşembe günü düzenlenecek olağan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından faiz artırımı gelir mi sorusunu da kendime sormadan edemiyorum. Her ne kadar, BloombergHT'nin düzenlediği ankete göre faiz değişimi beklenmiyor olsa da, son günlerde artan tansiyon -güven erozyonu yaratmamak adına- TCMB'nin hamle yapmasına neden olabilir.”

Merkez faizleri artıracak mı? ile ilgili etiketler ekonomi TCMB faiz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.