Merkez Bankası faiz kararı nedir? Merkez Bankası faizi ne işe yarar?

Bugünki toplantısında Merkez Bankası, politika faizini %25'e yükselterek piyasada ortalama beklentinin 3 katı olan 750 baz puanlık bir artışı hayata geçirdi. Bu çerçevede Merkez Bankası'na yönelik detaylar merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Merkez Bankası faiz kararı nedir? Merkez Bankası faizi ne işe yarar?

Ülkelerin veya uluslararası birliklerin yönettiği merkez bankaları, kendi para birimlerini en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla çeşitli müdahalelerde bulunurlar. Bu müdahalelerden biri de faiz oranlarını belirlemektir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye'nin ulusal merkez bankası olarak faaliyet gösterir ve Türk Lirasının diğer para birimleri karşısındaki değerini en uygun şekilde koruma amacını taşır.

Merkez Bankası'nın aldığı tüm kararlar, doğrudan Türk ekonomisini etkileyebilir. Türk Lirasının güvenilirliğini tehlikeye düşürebilecek durumlar ortaya çıktığında, genellikle Merkez Bankası'nın faiz artırımına gitmesi beklenir.

MERKEZ BANKASI FAİZİ NE İŞE YARAR? 

Politika faizi, Merkez Bankası tarafından bir haftalık repo işlemleri için belirlenen faiz oranını temsil eder. Bu faiz oranı, Türk lirasının değerindeki dalgalanmaların dengelemesi ve istikrarlı fiyatlamayı sağlama amacıyla artırılıp azaltılabilir. Merkez Bankası'nın faiz kararları, Türk ekonomisi ve Türk lirası üzerinde doğrudan etkili bir rol oynar.

Yatırımların artışı veya azalışı, kredi talebinin yükselmesi veya düşmesi, likidite durumu gibi ekonomik koşulların tamamı, Merkez Bankası faiz oranıyla yakından ilişkilidir. Merkez Bankası faiz oranı artırıldığında, Türk lirası diğer para birimleri karşısında değer kazanır. Faiz oranlarının düşürülmesi durumunda ise kredi talepleri ve yatırım eğilimi artar.

 

 

Merkez Bankası faiz kararı nedir? Merkez Bankası faizi ne işe yarar? ile ilgili etiketler Merkez Bankası faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.