Merkez Bankası masanın diğer tarafına geçti

Döviz piyasasında dengeler son haftalarda ciddi anlamda değişti. Piyasa uzmanları yarı ironik olarak “Neredeyse dolar artsın diye dua edeceğiz” şeklinde paylaşımlar yapıyor. Dün USDTRY kuru bankalararası (dijital) piyasada 32,30 seviyesinin eteğine kadar gerilerken, fiziki döviz piyasasının kalbinin attığı Kapalıçarşı'da ise son dönemlerde alışılanın tersine daha da aşağı seviyelerin test ediliyor. Bu fiziki olarak döviz satışının yaşandığını gösteriyor. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

TCMB'nin ise sahanın 'diğer' tarafına geçtiği sayıların dili ile de artık çok rahat görülüyor.

Merkez Bankası masanın diğer tarafına geçti

TL'nin değer kaybını frenlemek ya da kurun yükselmesinin önüne geçmek için çok uzun bir süre kuru savunan (müdahale eden) TCMB, son günlerde kur daha fazla gerilemesin diye alıcı konumuna geçti!  

Kıbrıs İktisat Bankası’nın yaptığı analitik bilanço yorumuna göre, 1-26 Nisan tarihleri arasında TCMB'nin net yabancı para pozisyonu yaklaşık 16,5 milyar dolar iyileşti. Yorumda şöyle yazıldı: “TCMB'nin 'brüt' döviz rezervleri son açıklanan verilere göre gerilerken, 'net' rezervlerin ise iyileşmesi zihinlerde soru işareti bırakmış olabilir. Lâkin dün de belirttiğimiz üzere, bunun sebebi TCMB'nin yurtiçi bankalar ile yaptığı swap işlemlerinden kaynaklanıyor. 21 Mart tarihinde yurtiçi bankalar ile yapılan swap işlem hacmi yaklaşık 58 milyar dolar seviyesinden son verilere göre 39 milyar dolar seviyesine kadar geriledi. Yurtiçi banka swap işlemlerin azalması, rezervler arasında var olan net ve brüt ayrımının da kapanmaya devam etmesi anlamını taşıyor. Eğer USDTRY kuru ayın son iş günü olarak bugün 32,3950 seviyesinin altında ayı tamamlarsa, yedi ay kesintisiz yükseliş ardında ilk kez Nisan ayında kurun gerilediğine de şahit olacağız.”

Merkez Bankası masanın diğer tarafına geçti ile ilgili etiketler ekonomi TCMB Merkez Bankası döviz
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.