Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy'un hayatı! En güzel şiirleri!

Mehmet Akif Ersoy kimdir? İstiklal Marşı'mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy ölüm yıl dönümünde saygıyla anılıyor.Yaşadığı dönemde çektiği zorluklara rağmen edebiyatımıza kazandırdığı bir çok eser ile ölümünün üzerinden geçen yıllara rağmen büyük saygı duyuluyor.Vatandaşlar milli şairimizin hayatını araştırmaya başladı.Peki Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy'un hayatı! En güzel şiirleri! Merak edilen detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Mehmet Akif Ersoy kimdir? İstiklal Marşımızın yazarı olan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un hayatı ölüm yıl dönümünde merak edilen konulardan biri. Eserlerini ortaya çıkarırken zor şartlarda yaşam sürmesi takdir ediliyor.Mehmet Akif Ersoy'un kim olduğunu ve nasıl bir hayat sürdüğünü merak eden vatandaşlar, konu hakkında internette araştırma yapıyor.Peki Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy'un hayatı! En güzel şiirleri! Merak edilen detaylar haberimizde...

Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy'un hayatı! En güzel şiirleri!

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

1873 yılında İstabul Fatih'in Sarıgüzel semtinde dünyaya gelen Mehmet Akif Ersoy'a babası Mehmet Tahir Efendi, ebced hesabıyla doğum tarihini belirten “Ragif” adını verdi (hicri 1290) ve vefatına kadar onu bu adla çağırdı. Ancak bu isim, yaygın olmadığı ve güç söylendiği için annesi ve yakın çevresi, daha bilinen bir ad olan “Akif”i kullandılar.

Babası Fatih Medresesi müderrislerinden Mehmet Tahir Efendi, o dönemler Osmanlı Devleti'ne bağlı olan Arnavutluk'un İpek kasabasına bağlı Şuşise Köyü'nden İstanbul'a gelmiş, annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi'nin kızı olarak Samsun'da doğmuştu.

1878 yılında, 4 yaşındayken Fatih'de Emir Buhari Mahalle Mektebi'ne başladı. Burada iki yıl eğitim gördükten sonra Fatih İbtidaisi'ne geçti. Aynı yıl babası ona Arapça dersleri vermeye başladı. Rüştiye’yi yani ortaokulu bitirdikten sonra dönemin gözde okullarından Mekteb-i Mülkiye (Siyasal Bilgiler Fakültesi)’nin âli kısmında bir müddet okudu ancak babasını kaybedince Halkalı’daki Baytar Mekteb-i Âli (Veterinerlik Fakültesi)’ne parasız yatılı olarak girdi ve bu okulu birincilikle bitirdi.

1893 yılında “Ziraat Nezâreti Umur-u Baytâriye Şubesi”nde (Ziraat Bakanlığı Veterinerlik İşleri) göreve başladı. “Umur-u Baytâriye Müdür Muavini”(Veterinerlik İşleri Müdür Yardımcısı) olarak sürdürdüğü görevinden 1913 yılında istifa etti.

1898'de 25 yaşında iken Tophane-i Amire veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım ile evlendi. Aynı yıllarda Maarif Dergisi'nde ve Resimli Gazete'de şiir yazıları ve Arapça, Farsça ve Fransızca'dan yaptığı çevirilen yayınlandı.

Baytarlığa başladığı ilk yıllarda bile, mesleğinden çok, şairliği ile tanınan Mehmet Akif, öğretmenlik hayatına 1906’da Halkalı Baytar Mektebi’ne “kitâbet-i resmîye” (resmî yazışma usulü) dersi hocalığı ile başladı. 1908’den sonra ise Edebiyat Fakültesi ile Dârülhilâfe Medresesi’nde “Osmanlı Edebiyatı” hocalığında bulundu.

Mehmet Akif, 1920’de Burdur milletvekili seçildi. 1921 yılında açılan milli marş yarışmasına, “para ödülü almamak” koşuluyla katılmayı kabul etti ve orduya ithaf ettiği şiiri, 12 Mart 1921 günü milli marş olarak kabul edildi. Ödül olarak verilen 500 lirayı Hilal-i Ahmer (Kızılay) bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Darü’l-Mesâi Vakfına (İş Evi) bağışladı.

1923 yılında Abbas Halim Paşa’nın daveti üzerine Mısır’a gitti. 1929 - 1936 yılları arasında Kahire’deki “Câmiü’l-Mısriyye” Üniversitesi’nde, Türkçe öğretmenliği yaptı. 17 Haziran 1936’da İstanbul’a dönmeye karar verdi. 27 Aralık 1936 tarihinde hayatını kaybetti ve Edirnekapı Mezarlığı’na defnedildi.

MEHMET AKİF ERSOY'UN ESERLERİ

Şairin Safahat genel adı altında toplanan şiirlerini içeren yedi kitabının ilk yayım tarihleri şöyledir:

Safahat (1911): 44 şiir, 3084 mısra.

Süleymaniye Kürsüsünde (1912): Bir şiir, 1002 mısra.

Hakkın Sesleri (1913): 10 şiir, 482 mısra.

Fatih Kürsüsünde (1914): Bir şiir, 1692 mısra.

Hatıralar (1917): 10 şiir, 1314 mısra.

Asım (1924): Bir şiir, 2292 mısra.

Gölgeler (1933): 41 şiir, 1374 mısra.

MEHMET AKİF ERSOY'UN EVİ

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklâl Savaşımız sırasında T.B.M.M. Burdur Mebusu iken, kendisine büyük hayranlık duyan Tacettin Şeyhi tarafından selamlık bölümü kendisine tahsis edilen bu evde yaşamış ve İstiklâl Marşı'mızı bu evde yazmıştır.

Bu ev 30 Ekim 1949 tarihinde Şehir Meclisi kararı ile Mehmet Akif Ersoy Evi adını almış ve müzeye dönüştürülmüş ise de bakımsız kalmış ve zamanla harabolmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampusu'nun kuruluşu sırasında, Rektör Prof. Dr. İhsan Doğramacı yapının eski durumuna sadık şekilde onarımını sağlamış ve yapı ziyarete açılmıştır.

Yapının geçen yıllar içinde yıpranan kısımlarının yeniden onarılması için Üniversite Rektörlüğü'nün teşebbüsü ile 1982 yılında Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve bazı özel şahısların katkıları ile bir fon oluşturulmuş ve binanın onarım ve döşemesi tamamalanarak 27 Aralık 1984 günü yapılan bir törenle yeniden ziyarete açılmıştır.

Mehmet Akif Ersoy Evi, yüksek avlu duvarları ile çevrili olup bahçesine küçük avlu kapısından girilmektedir. Bahçenin ortasında yer alan bina iki katlı ahşap bir Ankara evidir. Üst kata çıkan tahta trabzanlı merdiven boyunca Ersoy'a ait fotoğraflar bulunmaktadır. Üst katta dinlenme ve toplantı odası yer almıştır. Evin en gösterişli alanı olan toplantı odasının tavanı, ortada kalem işleriyle süslü altıgen bir göbek bulunan yöresel Ankara tavanıdır.

Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tesbih, tüfek ve büyük şairin yüzünün kalıbı müzede teşhir edilen manevi değeri yüksek eserlerdir. Cumartesi-Pazar ve resmi tatiller dışında hergün saat: 10.00-12.00, 14.00-16.00 arasında ziyarete açıktır

Tacettin Dergahı nerede?

Mehmet Akif Ersoy, 1. TBMM Burdur milletvekiliyken Ankara'da Tacettin Dergahı olarak bilinen evde yaşıyordu.

Ankara'nın Altındağı ilçesinde bulunan dergah, Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü'nün içerisinde yer alıyor. İki katlı ahşap yapı, 1949 yılında meclis kararıyla müzeye dönüştürüldü ve ismi Mehmet Akif Müze Evi oldu. 1982 yılındaysa restore edilerek ziyarete açıldı 

  Şu anda müze olarak kullanılan yapının içerisinde Mehmet Akif Ersoy'a ait cep saati, gözlük, tespih, tüfek ve yüzünün kalıbı bulunuyor. Evin karşısında da Mehmet Akif Ersoy'un 2003 yılında yapılan büstü ve İstiklal Marşı'nı ilk iki kıtası yazılı.

Mehmet Akif Ersoy, milli mücadeleye katılmak için Ankara'ya geldiğinde kiralık ev bulmanın zor olması sebebiyle ona hayran olan Taceddin'i Veli Camisi'nin imamı olan Tevfik Çiftdoğan (Tevfik Hoca) tarafından karşılanmış ve bu külliye ona tahsis edilmişti. 

Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı'nı nasıl yazdı?

 Türkiye için ulusal bir marş yazılması kararından sonra para ödüllü bir yarışma başlatıldı. Mehmet Akif Ersoy, para için marş yazmanın yanlış olduğunu düşünerek yarışmaya katılmadı. Katılan şairlerin yazdıkları marşlardan hiçbiri istenildiği gibi olmayınca, o dönem Milli Eğitim Bakanı olan Hamdullah Suphi Bey, araya hatırlı insanları sokarak Mehmet Akif Ersoy'un marş yazmaya ikna edilmesini istedi.

Israrlar sonucu marş yazma çalışmalarına başlayan Ersoy, Tacettin Dergahı'nda İstiklal Marşı'nı yazdı. Şairin en bilinen şiirlerinden Bülbül de yine burada yazıldı.

Mehmet Akif Ersoy kimdir? Mehmet Akif Ersoy'un hayatı! En güzel şiirleri! ile ilgili etiketler Mehmet Akif Ersoy
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.