Mart ayı enflasyon rakamlarını TÜİK açıkladı; Bakan Nebati müjdeyi verdi! Ara zamlar ucundan görüldü

Beklenen mart ayı enflasyon rakamları açıklandı. Gözler enflasyona bağlı olarak verilecek ara zamlara dönmüşken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den önemli açıklamalar geldi. İşte detaylar…

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay bir önceki ayın enflasyon verileri olacak şekilde paylaşılan istatistikler, bu ay için de paylaşıldı. Mart ayı enflasyon rakamlarını ortaya koyan TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) aylık bazdaki miktarını bildirdi. Gelen enflasyon açıklamalarının ardından, gözler çoktan enflasyona bağlı olarak verilecek olan ara zamma dönmüşken; Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den de önemli açıklamalar geldi.

Memur, emekli ve asgari ücretlilerin maaş zamlarında kritik öneme sahip olduğu bilinen enflasyon rakamlarına ilişkin açıklama bu ay da TÜİK’ten geldi. Mart ayı enflasyonu rakamlarını açıklayan TÜİK, TÜFE’nin aylık bazda yüzde 2,29 arttığını bildirdi. Yıllık enflasyon baz etkisiyle yüzde 50,51 seviyesine gerilerken; ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi ise, bu rakamlardan sonra yüzde 51,57’den yüzde 49,56’ya çekildi. Bakan Nebati’nin açıklamaları ise, enflasyonun geleceğine ilişkin önemli sinyaller içerdi. İşte detaylar…

MAAŞ ZAMLARI NETLEŞMEYE BAŞLADI

Emekli maaşlarının taban ücretine ilişkin yapılan düzenlemenin ardından gözler, temmuz ayında bir ara zamla daha buluşacak olan asgari ücretliye ve her yıl iki kere zam alan memur ve memur emeklilerine dönmüştü. Bu kapsamda mart ayı enflasyon rakamlarının ocak ayında yüzde 6,65; şubat ayında yüzde 3,15’lik enflasyona eklenmesiyle birlikte ilk çeyrekteki enflasyon rakamı yüzde 12,52’ye ulaştı. Böylelikle emekliler için yüzde 12,52’lik ara zam kesinleşirken; memur ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme ve ara zam farkından yüzde 10,52’lik zam netleşti. Son verilerden sonra asgari ücrette çıta ise, temmuz ayı için 10 bin TL’nin üzerine kondu.

BAKAN NEBATİ’DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI GELDİ

Mart ayı enflasyon rakamlarını TÜİK açıkladı; Bakan Nebati müjdeyi verdi! Ara zamlar ucundan görüldü

Sosyal medya hesabından açıklanan enflasyon verilerinin ardından bir açıklama gerçekleştiren Bakan Nebati, açıklamasında; “Attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiştir. 2022 yılını, üst üste gelen ve çok boyutlu küresel krizlerin gölgesinde, maalesef yüksek enflasyon baskısıyla geçirdik. Yüksek enflasyonun yol açtığı negatif etkilerin elbette farkındayız. Bu sebeple enflasyonla mücadelemizden hiçbir şekilde taviz vermiyoruz” ifadelerini kullandı. Ardından enflasyona ilişkin değerlendirmesini yapan Bakan Nebati’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Biz bir sorunu çözerken farklı sorunlara yol açmadan ilerlemeye özen gösteriyor, ‘enflasyon düşsün de işsizlik artarsa artsın, yatırım ve üretim gücümüz zayıflasa da olur’ gibi bir kolaycılığa düşmeden, bütüncül ve vatandaşımızın menfaatine odaklı bir süreç yönetiyoruz. Nitekim, küresel ekonomide birçok olumsuzluğun yaşandığı 2022 yılı Ekim ayında yüzde 85’lere kadar yükselen enflasyon, attığımız isabetli adımların etkisiyle düşüşe geçmiş, Mart 2023 itibarıyla yüzde 50,5 seviyesine kadar gerilemiştir. Ancak asıl önemlisi, Türkiye, enflasyonda bu düşüşü kaydederken, yatırımda, istihdamda ve üretimde kayıplar yaşamamış, tam aksine, bu süreçte Cumhuriyet tarihimizin istihdam ve ihracat rekorları eş zamanlı olarak kırılmıştır. Ekonomimiz, dinamik yapısını, üretim artışlarını ve büyüme trendini enflasyonla mücadeleye kurban etmemiştir.”

Mart ayı enflasyon rakamlarını TÜİK açıkladı; Bakan Nebati müjdeyi verdi! Ara zamlar ucundan görüldü ile ilgili etiketler enflasyon Mart Nureddin Nebati TÜİK
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.