Marmara Denizi'ne kabus gibi çöken müsilajın nedeni belli oldu: Kirliliğin yüzde 72'si İstanbul'dan

Marmara Denizi'nde başta İstanbul olmak üzere birçok yerde etkili olan müsilajın nedeni belli oldu. TBMM'de kurulan araştırma komisyonunun hazırladığı rapora göre müsilaja deniz yapısı, küresel ısınma ve atıklar neden oldu. Öte yandan kirliliğin yüzde 72'si İstanbul'dan kaynaklandı.

Meclis Müsilaj Araştırma Komisyonu, çalışmalarını tamamladı. Komisyon Başkanı Mustafa Demir, önümüzdeki günlerde duyurulması beklenen raporun içeriğine ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Rapora göre müsilajın oluşmasındaki ana sebepler küresel ısınma, denizin yapısı ve kirlilik. Denizin üst yüzeyi 6 ayda kendini yenileyebilir ancak bu süre denizin alt yüzeyinde 6 yıla ulaşıyor. Bu nedenle acil tedbir alınması gerekiyor.

Şehir atık suları ve sanayi atıklarının kirlilikteki etkisi hayli yüksek. Araştırmada kentsel atığın 4 milyon metreküpten fazla, endüstriyel atığın ise 479 bin metreküp olduğu belirlendi.

Raporda atıkların denize ulaşmadan, ileri biyolojik arıtma tesislerinde işlenmesi gerektiği vurgulandı. Ancak tesislerde işlenen atığın yalnızca yüzde 4,5 seviyesinde olduğu belirtildi.

Meclis Araştırma Komisyonunun raporunda öneriler de getirildi. İlk etapta 16 arıtma tesisi kurulması gerektiği ifade edildi ve Marmara Denizi Eylem Planı'nın tüm maddeleriyle hayata geçirilmesi istendi. Tüm önerilerin uygulanması halinde müsilaj tehdidinin 2 yıl içinde ortadan kalkacağı kaydedildi.

Marmara Denizi'ne kabus gibi çöken müsilajın nedeni belli oldu: Kirliliğin yüzde 72'si İstanbul'dan ile ilgili etiketler Meclis İstanbul müsilaj araştırma komisyonu marmara denizi
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.