Kurban nasıl kesilir? Kurban kesilirken hangi dualar okunur?

Müslüman alemi için en kutsal dönemler arasında yer alan Kurban Bayramı'na çok kısa bir süre kaldı. Bu yıl Kurban Bayramı, 28 Temmuz-1 Haziran 2023 tarihleri arasında icra edilecek. Bu çerçevede, kurban kesmek isteyen vatandaşlar tarafından, "Kurban nasıl kesilir? Hangi dualar okunur?" soruları büyük bir merakla araştırılıyor.

Kurban ibadeti, İslam toplumları arasında şiarı sayılmış olan ibadetlerden birisi olarak asırlardan bu yana devam etmektedir. 2023 Kurban Bayramı'na az bir süre kala, kurbanın nasıl kesileceği ve kurban kesilirken hangi duaların okunacağı merakla araştırılıyor. Peki, Kurban nasıl kesilir? Hangi dualar okunur? Ayrıntılar haberimizde...

Kurban nasıl kesilir? Kurban kesilirken hangi dualar okunur?

KURBAN NASIL KESİLİR? 

Kurban kesmek için bıçağın daha önceden bilenip hazırlanması gerekir.

Hayvanın göremeyeceği bir noktaya bu bıçak konulur.

Daha sonra ise hayvanın ayakları ve yüz kısmı kıbleye gelecek biçimde sol tarafına doğru yatırılır. Hayvanın sağ arka tarafta yer alan ayağı serbest kalmak koşulu ile diğer ayakları bağlanır.

Bu durumdan sonra tekbir ve tehlîl getirilir.

Ardından“Bismillâhi Allâhü ekber” denilir ve hayvanın boyun kısmına bıçak vurulur.

Nefes ve yemek boruları ile birlikte şahdamarı adı verilen iki ana damarı kesilir.

Bu sırada hayvanın soğumaya bırakılması gerekir.

Kanın akması beklenir ve hayvanın derisi yüzülür.

Hayvanın elinden geldiği sürece, kurban sahibinin kendinin kesmesi menduptur.

Kendisinin kesememesi durumunda, bir Müslümana kestirir.

KURBAN KESİLİRKEN HANGİ DUALAR OKUNUR?

Bir kurbanı kesmeden önce üç kez “Bismillahi Allahü ekber” denilmesi gerekir. Sonrasında kurban sahibi veya vekili tarafından "İnnî veccehtu vechiye lillezî fataras semâvâti vel arda hanîfen ve mâ ene minel muşrikîn." duası okunur.

 Okunduktan sonra hemen arkasından "İnne salâtî ve nusukî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rabbil âlemîn." denilir. Ardından; Allahü ekber Allahü ekber. Lâ ilâhe İllâllahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillâhil hamd şeklinde tekbir getirilir ve Bismillahi Allahü Ekber denildikten sonra kurban kesilebilir

Kurban nasıl kesilir? Kurban kesilirken hangi dualar okunur? ile ilgili etiketler Kurban Bayramı Kurban Kurbanlık
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.