Kripto para birimleri yükseliyor... Litecoin nedir?

Kripto para birimlerinin yükselişi sürüyor! Şimdi de Litecoin bir rekor kırdı. Litecoin’in yaratıcısı olan Charlie Lee, Bitcoin’e karşı destekleyici bir tavır almasıyla biliniyor ve bu sebeple gelecek vadede de Litecoin’in bu rolünün değişmesi beklenmiyor. Geçtiğimiz hafta Bitcoin önderliğinde birçok kripto para biriminde yaşanan hızlı artıştan Litecoin de nasibini aldı ve yalnızca 24 saat içerisinde yüzde yüz değer kazanan Litecoin 240 dolar sınırını zorladı. Peki, Litecoin nedir? Nasıl alınır? Bitcoin benzeri başka para birimleri var mı? Detaylar haberimizde...

Litecoin bir çeşit eş değer kripto para birimi ve MIT/X11 lisansı altında ortaya çıkarılmış açık kaynak kodlu yazılımdır. Litecoin madenciliği ve transferi açık kaynak kodlu kriptolu protokol temelinde yapılır ve bir merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmaz. Geçtiğimiz hafta Bitcoin önderliğinde birçok kripto para biriminde yaşanan hızlı artıştan Litecoin de nasibini aldı ve yalnızca 24 saat içerisinde yüzde yüz değer kazanan Litecoin 200 dolar sınırını zorladı. Peki, Litecoin nedir? Nasıl alınır? Bitcoin benzeri başka para birimleri var mı? Detaylar haberimizde...

bitcoin_nedir_1

LİTECOİN NEDİR?

Litecoin basitçe bir alt kripto para birimidir.

Litecoin ilk kripto para birimi Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımından esinlenilerek geliştirilmiş ilk altcoindir.

Bitcoin’in Dünya genelinde büyük sükse yaratmasından sonra, 13 Ekim 2011 tarihinde kimliği bilinmeyen kişiler yarafından Bitcoin’in açık kaynak kodlu yazılımı geliştirilerek oluşturulmuş, temelde Bitcoin’den daha gelişmiş olduğunu iddia eden Litecoin, aynı zamanda alternatif coinler yani altcoinlerin ilk örneğidir.

Litecoin, Dünyadaki herkes için hemen hemen sıfır maliyet ile para transferleri yapmayı sağlayan P2P (kişiden-kişiye) kripto para birimidir. Litecoin de diğer altcoinler gibi herhangi bir merkezi olmaksızın, açık kaynak kodlu, küresel bir ödeme ağıdır.

Kullandığı matematik tabanlı teknolojisi ağı korur ve bireylerin kendi paralarını kendilerinin kontrol etmelerini olana tanır. Litecoin, önde gelen kripto paralardan daha hızlı işlem onay sürelerine ve gelişmiş depolama imkanlarına sahiptir.

Litecoin aynı zamanda, büyük sanayi desteği, ticaret hacmi ve akışkanlığı ile Bitcoin'inin eksiklerini tamamlayan bir ticaret ortamıdır.

litecognagfyege

Litecoin bir çeşit eş değer kripto para birimi ve MIT/X11 lisansı altında ortaya çıkarılmış açık kaynak kodlu yazılımdır. Litecoin madenciliği ve transferi açık kaynak kodlu kriptolu protokol temelinde yapılır ve bir merkez havuz ya da tek yönetici ile çalışmaz. Popüler kripto para birimi Bitcoin’den etkilenen ve teknik olarak Bitcoin’e benzeyen Litecoin, Bitcoin’e ve diğer kripto para birimlerine nazaran SegWit ve Lighting Network gibi sistemlerle uyumlu çalışan bazı teknik iyileştirmeler içerir. Bu gibi teknik iyileştirmeler Litecoin’e, olası engel ihtimallerini azaltarak belirli bir süre içerisinde ağ tarafından işleme tabi tutulan çok sayıda işlemin yapılmasına izin verir. Litecoin işlem ücreti sıfıra (0) yakındır ve ödemeler Bitcoin’e nazaran dört (4) kat hızlı gerçekleşir.

11 Aralık 2017 tarihi itibari ile bir (1) Litecoin 240 ABD dolarına denktir. Litecoin’in sembolü LTC ya da Ł biçiminde gösterilir.

litecoinzAmbArtAlar

KRİPTO PARA BİRİMİ OLAN LİTECOİN'İN TARİHİ

Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 7 Ekim 2011’de açık bir kaynak kodlu istemci aracılığıyla GitHub üzerinden piyasaya sürüldü. Litecoin ağı 13 Ekim 2011’de hayata geçti. Litecoin blok zinciri yeni bir blok oluşturma süresini azaltarak (2,5 dakika), coin sayısını ve farklı karma algoritmaları (SHA-2 yerine scrypt) artırarak, nispeten değiştirilmiş grafiksel kullanıcı arayüzü ile Bitcoin Core istemcinin bir çatalı olarak ortaya çıktı.
Litecoin 250 dolar sınırına dayandı!

Kasım 2013’te Litecoin’in toplam değeri inanılmaz bir artış yaşadı. Litecoin’in değeri 24 saat içerisinde %100 arttı.
Yine Kasım 2013’te Litecoin bir (1) milyar dolar piyasa değerine ulaştı. 16 Ağustos 2017 tarihi itibari ile Litecoin’in pazar işletme sermayesi her bir coinin 42,94 dolarlık ederi ile 2 milyar 253 milyon 184 bin 567 dolara denktir.
Mayıs 2017’de Litecoin en çok tercih edilen 5 kripto para birimi arasında SegWit ile uyumlu olan bir numaralı kripto para birimi oldu. Yine aynı yılın Mayıs ayında ilk Lightning Network işlemi Zürih’ten San Francisco’ya 0.00000001 Litecoin transfer edilerek Litecoin aracılığı ile tamamlandı. Eylül 2017’de Litecoin’in değeri 92,07 dolar ile rekor seviyeye ulaştı. Çin tarafından kripto para birimlerine karşı uygulamaya konulan bazı yaptırımlar nedeniyle Litecoin’in değeri bu fiyattan aşağı düşmeye başladı ve 14 Eylül 2017’de Litecoin’in değeri 46,04 doları gördü.

BİTCOİN İLE ARASINDA NE GİBİ FARKLAR VAR?

Litecoin ile Bitcoin arasında bazı farklar bulunmaktadır. Litecoin ağı bir blok işleme süresini 2,5 dakika olarak belirlemiştir. Bu süre Bitcoin’de 10 dakikadır. Bu sayede Litecoin, Bitcoin’e nazaran daha hızlı işlem onayı sağlar. Litecoin, proof of work olarak adlandırılan ‘Çalışmanın İspatı’ algoritmasında scrypt kullanır.
Litecoin’nin scrypt algoritmasını kullanması sebebiyle Litecoin madenciliği için üretilen FPGA ve ASIC makinelerini SHA-2 kullanan Bitcoin’e nazaran oluşturmak çok daha karışık ve oluşturmak çok daha pahalıdır.

BİTCOİN NEDİR NASIL ALINIR?

Gelelim çağın sanal para birimi Bitcoin'e…" Bitcoin nasıl üretiliyor, Bitcoin madenciliği nedir?" soruları bu yazının ana konusu değil ancak çok basitçe anlatmak gerekirse Bitcoin aslında bir algoritma. Bu bilgisayarınızın işlemcilerini yoran bir matematik formül. Bunu her çözdüğünüzde bir ödül kazanıyorsunuz. Başka bir deyişle Bitcoin kazanıyorsunuz. Bu ödülün kazanılabilmesi içinse Blockchain'e entegre olunması gerekiyor. İşte Bitcoin yapısı en basit anlatımıyla bu şekilde çalışıyor.Ancak herkes Bitcoin madencisi olamaz ve Bitcoin çıkartamaz. Siz de yasal prosedürleri daha belli olmadığı için aslında birer web sitesi olan Bitcoin borsalarına başvurup Bitcoin alımı yapabilirsiniz. Bu konuda bir de minik bilgi verelim. Dünyada son verilere göre günlük işlem hacmi bin doları aşan toplam 400 civarı Bitcoin borsası bulunuyor.

bitcoinfayhefbwhade

BİTCOİN SÖZLÜĞÜ

BTC: BTC bir bitcoin için kullanılan ortak bir semboldür. XTB simgesi de kullanılıyor.

Cüzdan: Bitcoin ağındaki gerçek cüzdanınızdır. Cüzdanınız, blok zincire girmesi için bitcoin'lerinizi harcamanıza yarayacak özel anahtar (ya da anahtarları) içerir. Her bitcoin cüzdanı size kontrol ettiği toplam bitcoin bakiyesini göstererek istediğiniz kişiye istediğiniz miktarda gönderim yapabilmenizi sağlar. Ancak siz bu paranız kadar harcama yapabilirsiniz.

Bit: Bitcoin'in kullanılan bir alt-ünitesini belirlemek için kullanılır. 1.000.000 bit 1 bitcoin'e eşdeğerdir. Bu ünite genellikle ücretlendirme ipuçları, satışlar ve hizmetler için daha uygundur.

Bitcoin: Büyük harfle başlayan Bitcoin, bitcoin konseptini ve kendisine ait bütün ağı ifade eder. Küçük harfle başlayan bitcoin ise, sadece miktar olarak bitcoin'i tanımlar.

Kripto para birimleri yükseliyor... Litecoin nedir? ile ilgili etiketler Bitcoin litecoin nedir nasıl alınır
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.