Koronavirüse yakalanıp ölenlerin çoğunun nedeni aslında bambaşka! İşte tehlikenin korkunç boyutu...

Dünyada koronavirüs ile birlikte büyük tehlike saçan sepsis hastalığı ile ilgili Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran endişe verici açıklamalarda bulundu. Demirkıran, koronavirüs nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğunun, enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklandığını söyledi.

Halk arasında 'kan zehirlenmesi' olarak bilinen sepsis ile ilgili endişe verici açıklamalarda bulunan Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, tehlikeyi gözler önüne serdi. 

Demirkıran, "Dünyada her yıl 50 milyona yakın sepsis vakası görülmekte ve bu vakaların yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybetmektedir. Bu oran her 3 saniyede 1 kişiyi sepsis yüzünden kaybettiğimizi göstermektedir." dedi. Demirkıran, Kovid ile sepsis arasındaki ilişkiyi de anlattı.

KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN ÇOĞUNLUĞU SEPSİSTEN KAYNAKLI

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, dünyada her 5 ölümden birinin ilişkilendirildiği ve her yıl 11 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olan halk arasında 'kan zehirlenmesi' olarak bilinen sepsis hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sepsis belirtileri gösteren kişilerin acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurmalarının önemine değinen Prof. Dr. Demirkıran, Kovid-19 nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğunun, enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklandığını söyledi.


"KORONAVİRÜS AŞISINI İHMAL ETMEMEK ÇOK KRİTİK"

Dünya Sepsis Günü sebebiyle düzenlenen bilgilendirme toplantısı Ankara'da Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran sözcülüğünde gerçekleşti. Prof. Dr. Demirkıran, sepsisin enfeksiyona karşı vücudun verdiği regülasyonu bozuk yanıta organ disfonksiyonlarının eşlik etmesi ile ortaya çıktığını söyledi. "Sepsis, özellikle erken tanı ile hemen tedavi edilmezse şok ölüme yol açar. Dünyada her yıl 50 milyona yakın sepsis vakası görülmekte ve bu vakaların yaklaşık 11 milyonu hayatını kaybetmektedir. Bu oran her 3 saniyede 1 kişiyi sepsis yüzünden kaybettiğimizi göstermektedir. Kovid-19 nedeniyle yaşanan kayıpların çoğunluğu, enfeksiyonu şiddetli geçirenlerde gözlenen sepsisten kaynaklanıyor. Dünya Sağlık Örgütü 2017 yılında sepsisi tanıması, önlenmesi ve tedavisi öncelikli durum statüsüne aldı. Pandemide sepsisten kaynaklı kayıpları aşılama ile ciddi oranda azaltmak mümkün. Bu nedenle aşılamanın ihmal edilmemesi çok kritik" dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Sepsis'in başlıca belirtileri arasında konuşma bozukluğu veya zihin bulanıklığı, aşırı titreme veya kas ağrısı ve ateş, tüm gün idrar yapmama durumu, şiddetli nefes darlığı, benekli veya renksiz cilt olduğunu belirten Prof. Dr. Demirkıran, bu belirtileri olan kişilerin vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarının çok kritik ve önemli olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demirkıran, sepsisin acil olarak tedavi edilmesi gerektiğini belirtirken, tedavide her saniyenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Erken tanı, erken ve doğru tedavinin hayat kurtarıcı olacağını belirtti.

 

Koronavirüse yakalanıp ölenlerin çoğunun nedeni aslında bambaşka! İşte tehlikenin korkunç boyutu... ile ilgili etiketler yoğun bakım sepsis kan zehirlenmesi
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.