Konut kredi faizleri düşecek mi? 2018 Kredi faiz oranları

Bayram sonrasında başlayacak olan kampanyada konut kredi faizi yüzdelerinin düşeceğine dair haberler gün yüzüne çıkmaya başladı. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar faiz oranlarının düşmesini büyük bir heyecanla bekliyor. Peki, Kredi faiz oranları düşüyor mu?

Gayrimenkul sektörü temsilcileri kamunun da desteğiyle yeni bir kampanyaya hazırlanıyor. Kurban Bayramı'ndan sonra başlayacak kampanyada yüzlerce projede konut kredi faizi yüzdelerinin düşeceği konuşuluyor. Özellikle ev sahibi olmak isteyenler düşük peşinatlı kampanyanın ülke genelinde geçerli olup olmayacağını konuşuyor. Peki, Kredi faiz oranları düşüyor mu? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Konut kredi faizleri düşecek mi? 2018 Kredi faiz oranları

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut GYO, Kiptaş, İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) güç birliği yaparak vatandaşa cazip fırsatlar sunacak.

Yüzde 2’yi aşan konut kredi faizlerinin120 ay vade için yüzde 0.95-0.98 bandına çekilmesi bekleniyor. Yüzde 20 olan peşinatın yüzde 10’a düşmesi de hedefler arasında. Kampanya için çalışmaların başladığını müjdeleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 15 Temmuz sonrasında olduğu gibi bir fedakarlık dönemi yaşanacağını, vatandaşların uygun koşullarda konut sahibi yapılacağını açıkladı. Edinilen bilgilere göre kampanya için bir kamu spotu hazırlanıyor. Kampanyanın tüm koşullarını ise Bakan Kurum’un açıklaması bekleniyor.

HEDEF 1.5 YIL

Kampanyanın Kurban Bayramı’ndan sonra devreye alınması planlanıyor. Bu defa diğer kampanyalar gibi bir aylık bir dönem değil uzun vadenin hedeflendiğini belirten KONUTDER Başkanı Altan Elmas, “Biz sektör temsilcileri olarak kampanyayı en fazla 1 ay yapabiliriz. Ama kamu desteği olursa 2019 sonuna kadar uzar. Bir miktar biz, bir miktar bankalar ve bir miktar da kamu desteği olursa ortaya uzun vadeli bir iş çıkar. Kampanya sürdürülebilir olur, vatandaşa ulaşılabilir fiyatla ev satarız. Bu kampanya hem satış için hem de üretimin durmaması için önemli” dedi.

KONUT KREDİSİ BAŞVURUSUNDAN ÖNCE NE YAPILIR?

İlginç bir giriş olmayacak farkındayız ama önce evi bulmalısınız. 'Önce evi mi bulmalıyız yoksa konut kredisine mi başvurmalıyız?' sorusunun cevabı; ev. Yani bütçenize uygun bir aday ev bulmanız gerekiyor. Bunu belirlerken de biriktirmiş olduğunuz peşinatı, toplamda çekebileceğiniz kredi miktarını ve ödeme gücünüzü hesaba katmanız gerekiyor. Biliyoruz ev almak sadece parayla ilgili bir konu değil. İkamet etmek istediğiniz yer, evin tasarımı, ulaşıma yakınlığı, inşaat halinde olması, kat mülkiyetinin olup olmaması gibi çok sayıda kriter var. Ciddi bir miktarda para harcayacağınız için tüm araştırmalarınızı yaptıktan sonra kendiniz ve aileniz için doğru evi seçin.

KONUT KREDİSİ PEŞİNATI NE KADAR?

Evi buldunuz banka da eksper gönderdi evin krediye uygun olduğuna karar verildi, yine de ev kredisi almak için bir ön şart var. O da evin bedelinin %20’si kadarının peşinat olarak ödenmesi. Yani banka konut kredilerinde konutun %80’ine kadar kredi verebiliyor. Bir başka deyişle ev almak için bir miktar para biriktirmeniz gerekiyor. 200 bin liralık değeri olan bir ev için 40.000 TL peşinata sahip olmanız gerekiyor. Geri kalan 360 bin liralık olan kısım için bankalara kredi başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Konut kredisinde peşinatı nasıl bulacağınıza gelince, bizim ilk önerimiz peşinat için önceden biriktirmeye başlamak ve kendinize bir hedef koymak. Eş dosttan borç almak da bir yöntem ama şahıs borçları tek seferde ödenme ihtimali yüksek olan borçlar olduğu için sizi zora sokabilirler. Konut kredisi peşinatı için bir diğer yöntem ise ihtiyaç kredisi çekmek. Bu yöntemde bütçe hesabını yaparken iki kez dikkat etmelisiniz. Aylık kredi ödemelerinizde bir konut kredisi bir de ihtiyaç kredisi ödeyebilecek misiniz? Borcunuzun gelirinize olan oranı % 40’ı geçmemeli. İki kredi ödemek oldukça zor bir iş olacağından dolayı en iyisi tasarruf ederek biriktirmeye başlamak.

DİĞER KONUT KREDİSİ KULLANIM ŞARTLARI

Konut kredisi kullanmak için de yine kredi notunuzun yüksek olması gerekiyor. Bankalar konut kredisinde evi teminata alırlar yani borç ödenmezse diye karşılık olarak teminata evi koyarlar, fakat yine de kredi notu düşük olan kişilere ev kredisi vermeyi tercih etmezler.

Kredi başvurusunda vereceğiniz belgeler arasında; satın alacağınız eve ait kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusu olması gerekiyor. Buna ek olarak bankalardan maaş bordronuzu, nüfus cüzdanınızı ve ikametgah belgenizi de götürmeniz gerekiyor.

Konut kredi faizleri düşecek mi? 2018 Kredi faiz oranları ile ilgili etiketler 2018 kredi faiz oranları
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.