Kış Olimpiyatları öncesi flaş karar: Muhalif açıklamalar yapan sporcular atılabilir

Pekin'de 4 Şubat'ta başlayacak Kış Olimpiyatları öncesinde alınan bir karar tartışmalara neden oldu. Alınan karara göre yönetime muhalif ya da 'olimpiyat ruhuna aykırı' açıklamalar yapan sporculara akreditasyon iptaline kadar bazı cezalar verilebilecek.

Çin'in başkenti Pekin'de önümüzdeki ay yapılacak Kış Olimpiyatları öncesinde alınan bir kararın büyük tepki çekmesi bekleniyor. Yetkililer, sporcuların "Olimpiyat ruhuna ve Çin'in kurallarına muhalif" açıklamalar yapmaları durumunda 'kesin şekilde cezalandırılacaklarını' açıkladı.

Pekin Kış Olimpiyatları'nın organizasyon komitesinde dış ilişkiler sorumlusu olan Yang Shu düzenlediği basın toplantısında kurallara aykırı açıklamalar yapan atletlerin akreditasyon iptali de dahil bazı cezai yaptırımlara maruz kalabileceklerini söyledi.

Çin yönetiminin söz konusu kararı 4 Şubat'ta başlayacak oyunlar boyunca hükümete yönelik yapılacak herhangi bir muhalif açıklamanın önüne geçmek için yaptığı belirtilirken, bu durumun ülkede muhalefete yönelik baskıyı giderek artıran Pekin yönetiminin yeni bir hamlesi olarak nitelendi. Uluslararası gözlemciler, eski bir hükümet yetkilisi tarafından cinsel tacize uğradığını sosyal medyadan paylaştıktan sonra haftalarca ortadan kaybolan Çinli tenisçi Shuai Peng'in başına gelenlerin, olimpiyat oyunlarına katılacak sporculara örnek teşkil etmesi gerektiğinin altını çizdi.

ÇOK SAYIDA MUHALİF AKTİVİST VE AVUKAT TUTUKLANDI

Çin'de muhalefete yönelik baskılar artarken çok sayıda aktivist ve avukat tutuklandı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün düzenlediği bir forumda Kış Olimpiyatlarına katılacak sporcuların Çin yönetimine karşı açıklama yapmamaları konusunda uyarılar yapılarak olası bir gözaltına alınmaları durumunda sporcuların karşılaşabileceği durumlar hakkında bilgi verildi.

VERİ GÜVENLİĞİ ENDİŞE YARATTI

Kış Olimpiyatlarına katılan sporcuların veri güvenliği de tartışma konusu olan bir başka unsur olarak göze çarptı. Britanya Olimpiyat Komitesi, Pekin'deki oyunlara katılacak sporcularına yaptığı uyarıda cep telefonlarını yanlarından ayırmamalarını istedi. Teknoloji güvenlik gözlemcisi Citizen Lab tarafından Çarşamba günü yayınlanan bir raporda, tüm katılımcıların indirmekle yükümlü olduğu bir uygulamanın kişisel ve tıbbi bilgileri, ses seslerini ve dosya aktarımlarını savunmasız bırakan “yıkıcı bir kusur” olduğu konusunda uyardı.

MY2022 uygulaması, bir kullanıcının adı, telefon numarası, kimlik numarası ve e-posta adresi gibi hassas kişisel bilgileri ve günlük olarak bildirilen sağlık durumu, aşı durumu ve Covid test sonuçları dahil sağlık bilgilerini topluyor.

Citizen Lab, kusurun, kullanıcıların ses ve dosya aktarımlarını koruyan şifrelemenin "önemsiz bir şekilde atlanmasına" izin verdiğini söyledi. Yapılan uyarıda “Pasaport ayrıntılarını, demografik bilgileri ve tıbbi ve seyahat geçmişini ileten sağlık gümrük formları da savunmasızdır. Sunucu yanıtları da sahte olabilir, bu da bir saldırganın kullanıcılara sahte talimatlar göstermesine olanak tanıyor" ifadelerine yer verildi.

Kış Olimpiyatları öncesi flaş karar: Muhalif açıklamalar yapan sporcular atılabilir ile ilgili etiketler Pekin Çin Ceza kış olimpiyatları sporcu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.