Kış lastiği takmayana 1.152 TL ceza! Kış lastiği takılmasının zorunlu olduğu tarih açıklandı

Bir süredir sürücülerin gündeminde olan kış lastiği zorunluluğuna ilişkin resmi açıklama yapıldı. Açıklamanın ardından kış lastiği takılması zorunluluğu olan tarihler belli oldu. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Kışın daha zorlu olan hava koşulları, kuşkusuz trafik kazalarını artıran nedenler arasında. Özellikle de soğuk havanın verdiği etkiyle artan buzlanma ve kış aylarında yaşanan kar yağışı nedeniyle daha zorlu gelen sürüş deneyimini iyileştirmek için uzmanların önerilerinin başında kış lastiği taktırmak geliyor. Yasalarca da istisnalar bulunmakla birlikte kış lastiği takmak zorunlu hale getirilmiş bulunuyor.

Kış lastiği takmayana 1.152 TL ceza! Kış lastiği takılmasının zorunlu olduğu tarih açıklandı

Sürücülerin daha güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için olduğu kadar yolda yaşanan buzlanma gibi çeşitli zorlu hava koşullarında yayaların da güvenliğini artırmak için alınan bir önlem olan kış lastiği, trafik kazalarının önüne geçmek için önemli konulardan birisi haline geldi. Her yıl belirli tarihlerde takılan kış lastiğinin bu yıl takılacağı tarihler de belli oldu.

Kış aylarında olası kazaların önüne geçmek için uzmanların uyarısını sık sık gerçekleştirdiği iki konu var: bunlardan ilki kış lastiği takmak iken; ikincisi motor bakımını gerçekleştirmek oluyor. Soğuk havalarda akünün donma sorunuyla çok sık karşı karşıya kalan sürücülerin motor bakımlarını daha sık yaptırıp, önlemlerini alması gerekiyor.


Diğer açıdan motor bakımı kadar kış lastiği takmak da hayati bir önem taşıyor. Her ne kadar şahsi araç kullanıcıları için yani ticari aracı olmayanlar için kış lastiği takmak yasalarca zorunlu olmasa da uzmanlar 7 derecenin altındaki her hava sıcaklığında herkesin kış lastiği takmasının önemli olduğunu belirtiyor. Yol tutuşu açısından daha büyük avantajlar sağlayan kış lastiği, yolda olası kaymaların önüne geçiyor.


KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU TAKVİMİ 2023 YILI İÇİN BELLİ


Şahsi araca sahip olan kişilerin kış lastiği takması zorunlu olmasa da ticari araç kullanan tüm sürücülerin kış lastiği takması zorunlu. Zira başlayan kış lastiği uygulaması takvimi içerisinde kontroller esnasında kış lastiği takmayan sürücülere 1.152 TL ceza kesilebilecek. Bu fiyat 2022 yılı için geçerliyken, 2023 yılında yeniden değerleme oranı ile artırarak, ceza yüzde 121,9 oranında artış gösterecek.


Kış lastiğinin tüm Türkiye’ye uygulanacağı takvim netleşti. Bu takvime göre kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2022 tarihinde başlayacak. Takmayanların sürücü puanlarından 10 puan düşüleceği zorunlu kış lastiği uygulaması, 1 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek.

Kış lastiği takmayana 1.152 TL ceza! Kış lastiği takılmasının zorunlu olduğu tarih açıklandı ile ilgili etiketler Otomobil kış Kış lastiği
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.